avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Înșelăciune privind executarea unei amenajări ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Înșelăciune privind executarea unei amenajări interioare: ,,meșterul'' a încasat avansul, dar n-a făcut lucrarea. Avem șanse să recuperăm banii?

In urma cautarilor pentru un mester care sa execute niste lucrari pentru imbracarea unei scari interioare, parintii mei au gasit un individ din alt oras pe care apoi l-au abordat. Individul le-a dat un "contract" in care apare numele dumnealui, cnp-ul si adresa, mentionandu-se subiectul contractului si un termen limita. Termenul limita de 2 saptamani a fost depasit cu alte 2-3 saptamani iar "mesterul" nu se lasa contactat in vreun fel. Contractul nu are datele vreunei firme pe el. In baza acestui contract parintii mei au socotit ca e ok sa plateasca si un avans, lucru pe care l-am si facut. Am platit avansul din contul meu folosind o aplicatie de home banking. Destinatarul banilor este sora acestui individ. Ce sanse mai au parintii mei sa recupereze ceva inafara de experienta pe care ar fi trebuit sa o aiba deja pana la varsta lor si ce ar trebui sa faca mai departe in privinta acestei probleme? Mentionez ca respectivul "contract" care nu este decat o banala hartie printata cu cele ce am mentionat mai sus este incheiat intre individ si parintii mei iar plata a fost facuta de mine catre sora individului. Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: widad , utilizator 17:51, 11 Martie 2018
in contract este indicat contul surorii?
nu :)
Aveti sanse foarte mari de a va primi banii inapoi, dar cata vreme respectiva nu va restituie banii de buna voie, fie din bun simt, fie de frica unei plangeri penale sau a unei actiuni civile, nu va fi chiar rapid.

Art. 1345 Cod Civil
Cel care, în mod neimputabil, s-a îmbogăţit fără justă cauză în detrimentul altuia este obligat la restituire, în măsura pierderii patrimoniale suferite de cealaltă persoană, dar fără a fi ţinut dincolo de limita propriei sale îmbogăţiri.

Art. 1341 Cod Civil
(1) Cel care plăteşte fără a datora are dreptul la restituire.

(2) Nu este supus restituirii ceea ce s-a plătit cu titlu de liberalitate sau gestiune de afaceri.

(3) Se prezumă, până la proba contrară, că plata s-a făcut cu intenţia de a stinge o datorie proprie.



Multumesc! Puteti sugera o cale de actiune tinand cont ca nu se poate comunica cu dumnealor?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Calea de actiune este actiune civila la instanta conf.art.1341-1344NCC,plata nedatorata.

Alte discuții în legătură

Plata nedatorata sau imbogatire fara justa cauza horni horni Am achitat un avans de 20.000 lei pentru cumpararea unui imobil vanzatorului care, ulterior s-a razgandit si a retras de la notariat actele, fara sa mai ... (vezi toată discuția)
Succesiune robertanicoleta robertanicoleta in urma decesului unei persoane concubina are drepturi asupra bunurilor mobile si imobile ale defunctului ? ' (vezi toată discuția)
Cvasicontractul bobams bobams care este art din noul cod civil legat de cvasicontract, sau care este corespondenta art. 986 vechi cod civil in noul cod civil? multumesc (vezi toată discuția)