In urma cautarilor pentru un mester care sa execute niste lucrari pentru imbracarea unei scari interioare, parintii mei au gasit un individ din alt oras pe care apoi l-au abordat. Individul le-a dat un "contract" in care apare numele dumnealui, cnp-ul si adresa, mentionandu-se subiectul contractului si un termen limita. Termenul limita de 2 saptamani a fost depasit cu alte 2-3 saptamani iar "mesterul" nu se lasa contactat in vreun fel. Contractul nu are datele vreunei firme pe el. In baza acestui contract parintii mei au socotit ca e ok sa plateasca si un avans, lucru pe care l-am si facut. Am platit avansul din contul meu folosind o aplicatie de home banking. Destinatarul banilor este sora acestui individ. Ce sanse mai au parintii mei sa recupereze ceva inafara de experienta pe care ar fi trebuit sa o aiba deja pana la varsta lor si ce ar trebui sa faca mai departe in privinta acestei probleme? Mentionez ca respectivul "contract" care nu este decat o banala hartie printata cu cele ce am mentionat mai sus este incheiat intre individ si parintii mei iar plata a fost facuta de mine catre sora individului. Multumesc anticipat!
Aveti sanse foarte mari de a va primi banii inapoi, dar cata vreme respectiva nu va restituie banii de buna voie, fie din bun simt, fie de frica unei plangeri penale sau a unei actiuni civile, nu va fi chiar rapid.
Art. 1345 Cod Civil
Cel care, în mod neimputabil, s-a îmbogăţit fără justă cauză în detrimentul altuia este obligat la restituire, în măsura pierderii patrimoniale suferite de cealaltă persoană, dar fără a fi ţinut dincolo de limita propriei sale îmbogăţiri.
Art. 1341 Cod Civil
(1) Cel care plăteşte fără a datora are dreptul la restituire.
(2) Nu este supus restituirii ceea ce s-a plătit cu titlu de liberalitate sau gestiune de afaceri.
(3) Se prezumă, până la proba contrară, că plata s-a făcut cu intenţia de a stinge o datorie proprie.