avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot fi obligat sa trec pe CIM pe perioada determinata?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot fi obligat sa trec pe CIM pe perioada determinata?

Buna ziua,

Am urmatoarea problema. Dupa 13 ani de activitate cu contract pe perioada nedeterminatain cadrul unei societati, dintr-o data si fara vreo notificare, aceasta mi-a comunicat in ziua x, la ora 17, ca in ziua urmatoare, pana la ora 11, trebuie sa ma prezint pentru a renunta la contractul de munca existent si pentru a semna un altul, pe perioada determinata de 1 an, in cadrul unei fundatii pe care a infiintat-o acelasi patron, unde toti angajatii vor avea exact aceleasi atributii. Este vorba de editarea unei publicatii. Motivul indicat a fost ca societatea va inceta pur si simplu sa existe din ziua urmatoare. Este posibil asa ceva? Nu trebuia sa fim cumva anuntati in legatura cu intrarea in insolventa/faliment, etc.? Pot sa ne forteze sa acceptam contracte pe perioada determinata daca practic este vorba de aceleasi posturi 'migrate' catre o fundatie?
As avea nevoie foarte mare de o lamurire.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:27, 29 Februarie 2012
În conformitate cu dispoziţiile art.41 alin.1 din Codul muncii, regula în materie de modificare a contractului individual de muncă este modificarea prin acordul părţilor.

Potrivit legislaiei in materie, angajatorii au obligatia sa informeze si sa consulte reprezentantii angajatilor, potrivit legislatiei în vigoare, cu privire la:
a)evolutia recenta si evolutia probabila a activitatilor si situatiei economice a întreprinderii;
b)situatia, structura si evolutia probabila a ocuparii fortei de munca în cadrul întreprinderii, precum si cu privire la eventualele masuri de anticipare avute în vedere, în special atunci când exista o amenintare la adresa locurilor de munca;
c)deciziile care pot duce la modificari importante în organizarea muncii, în relatiile contractuale sau în raporturile de munca, inclusiv cele vizate de legislatia româna privind procedurile specifice de informare si consultare în cazul concedierilor colective si al protectiei drepturilor angajatilor, în cazul transferului întreprinderii.

Nerespectarea de catre angajator a acestei obligatiii constituie contraventie si sanctionata ca atare ..

Daca societatea intra in faliment, atunci raportul de munca va inceta ... urmand ca salariatii sa opteze pentru somaj sau o noua angajare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie economico-financiara -ccmun Andrei Gica Andrei Gica Buna ziua. Referitor la situatia economico-financiara ce trebuie ca angajatul sa o puna la dispozitie salariatilor la incheierea contractului colectiv de ... (vezi toată discuția)
Sindicate dascalumihaita64 dascalumihaita64 Buna ziua! liderul de sindicat are dreptul sa stie situatia eonomica a socetatii? Este reglementat undeva acest aspect? Va multumesc (vezi toată discuția)
Obligativitate sau nu? cristina69 cristina69 Bunaziua. Va rog sa imi spuneti daca o societate comerciala are obligativitatea de a prezenta sindicatului toate hotararile Consiliului de administratie? Si ... (vezi toată discuția)