avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Avantaje infiintare IF sau SRL
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Avantaje infiintare IF sau SRL

Ce avantaje am daca deschid o Societate familiala fata de un SRL?
Cel mai recent răspuns: dohanicamihaela , utilizator 08:50, 12 Martie 2012
Este vorba de profesie liberala (evaluator) inregistrat la AFP in 2006, initial cu CNP, apoi CIF. Cei de la registrul comertului au spus ca de fapt sunt PFL #-o
La IF sau PFA, angajatii, terte persoane, trebuie platite cas,somaj, sanatate, declaratii...la fel ca la SRL?Multumesc anticipat.
@bia71:
la IF nu e voie sa ai angajati. La PFA e voie de anul trecut, pana atunci erau restrictii. La I.I. poti sa ai pana la 9 angajati, inclusiv profesionisti pentru activitatea autorizata (deci nu numai pentru activitati auxiliare).

Procedurile sunt aceleasi ca pentru orice angajat, indiferent care e regimul juridic al angajatorului (pers fizica, PFA, II sau persoana juridica).

@noryx01:
Aha, acum inteleg. Sunt considerate activitati diferite. Bine ca se poate, intr-o vreme parca erau ceva restrictii, daca aveai o profesie liberala nu puteai sa-ti faci si PFA. :D
noryx01 a scris:

"Oricum legal poti sa ai "n" SRL uri dar un SINGUR PFA/I.I./I.F. Este optiunea fiecaruia ce fiscalitate adopta si ce doreste sa faca conform legii, in mediul rural se recomanda PFA."

Am 2 PFA-uri, unul inregistrat la finante si celalalt la ORC ! Nu pentru ca asa am dorit, ci pt ca ORC nu a acceptat sa-mi pastrez codul fiscal primit de la AFP, desi aveau acordul scris al acestora si codurile CAEN sunt aceleasi.
Finantele cumuleaza veniturile obtinute sub cele 2 CIF-uri intr-o singura declaratie, "pt ca asa vrea sistemul de calcul"
Cum se depun declaratiile in cazul in care pt unul dintre codurile de inregistrare a fost depasit plafonul si trebuie platit TVA-ul ?

legal aveti o profesie libera activitate profesionala in baza unei legi speciale, a unei ORGANIZATII urmariti daca va permite sa desfasurati activitatii comerciale NU toate permit, atentie! si un PFA activitati comerciale dar tineti contabilitate in partida simpla, certificarea profesiei libere se face de catre FINANTE.
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
olden, utilizator
Imi sunt de mare folos parerile avizate, pentru care va multumesc foarte mult.
Interesant e urmatorul aspect, asupra caruia va invit sa va spuneti parerea: desfasor 3 activitati, fiecare dintre ele autorizata de cate cineva si pot fi (inca nu sunt) membra a unei asociatii profesionale. Aceasta apartenenta completeaza definitia profesiei liberale.
Activitatile sunt: evaluator (ANEVAR/UNEAR), auditor energetic (AAEC) si cadastrist (APET).
Toate se pot practica sub acelasi cod CAEN. Toate trei sunt declarate atat la AFP cat si la ORC.
Situatia cea mai stranie a aparut acum: am devenit platitor de TVA conform incasarilor cumulate obtinute pe cele 2 coduri fiscale ! ....pt ca asa "vrea calculatorul" la finante #-o
Ce e de facut ?
Dupa umila mea parere, de inginer, veniturile obtinute pe CIF-uri diferite nu e corect sa se cumuleze.
Dupa parerea finantelor, veniturile se cumuleaza sub CNP, indiferent de unde provin !
Evident apare intrebarea: daca asta e principiul, de ce nu se adauga si veniturile din SRL, ca tot o alta entitate este avand CIF distinct:stunned:

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie familiala slk268 slk268 Va rog frumos sa imi spuneti si mie care sunt conditiile si documentele necesare pentru infiintarea unei asociatii familiale , in scopul vanzarii diferitelor ... (vezi toată discuția)
A.f. infiintare si deschidere punct de lucru adinaadina adinaadina Am si eu doua intrebari: -ce acte sunt necesare pentru a infiinta un A.F., (este vreo diferenta fata de intreprinderea familiala)? -dar pentru infiintare ... (vezi toată discuția)
Despre intreprinderea familiala alinutza9 alinutza9 Va rog sa-mi spuneti cite puncte de lucru poate avea o intreprindere familiala si daca acestea trebuie sa fie in localitatea din raza primariei care a eliberat ... (vezi toată discuția)