avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Avantaje infiintare IF sau SRL
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Avantaje infiintare IF sau SRL

Ce avantaje am daca deschid o Societate familiala fata de un SRL?
Cel mai recent răspuns: dohanicamihaela , utilizator 08:50, 12 Martie 2012
noryx01 a scris:

Imi sunt de mare folos parerile avizate, pentru care va multumesc foarte mult.
Interesant e urmatorul aspect, asupra caruia va invit sa va spuneti parerea: desfasor 3 activitati, fiecare dintre ele autorizata de cate cineva si pot fi (inca nu sunt) membra a unei asociatii profesionale. Aceasta apartenenta completeaza definitia profesiei liberale.
Activitatile sunt: evaluator (ANEVAR/UNEAR), auditor energetic (AAEC) si cadastrist (APET).
Toate se pot practica sub acelasi cod CAEN. Toate trei sunt declarate atat la AFP cat si la ORC.
Situatia cea mai stranie a aparut acum: am devenit platitor de TVA conform incasarilor cumulate obtinute pe cele 2 coduri fiscale ! ....pt ca asa "vrea calculatorul" la finante #-o
Ce e de facut ?
Dupa umila mea parere, de inginer, veniturile obtinute pe CIF-uri diferite nu e corect sa se cumuleze.
Dupa parerea finantelor, veniturile se cumuleaza sub CNP, indiferent de unde provin !
Evident apare intrebarea: daca asta e principiul, de ce nu se adauga si veniturile din SRL, ca tot o alta entitate este avand CIF distinct:stunned:

simplu trebuia sa va faceti SRL nu PFA, daca nu vreti cumularea veniturilor si declararea de platitor de tva ului , ce e asa de complicat!

dar tot nu inteleg de ce aveti si la ORC aceste activitati?

CODUL FISCAL- Legea 571/2003 (Codul Fiscal) si HG 44/2004 (normele metodologice) – mentioneaza notiunea de “Profesii libere”

medic (Colegiul Medicilor din România),
medic veterinari (Colegiul Medicilor Veterinari din România),
avocat, avocatii stagiari in baza contractelor de colaborare, avocatii salarizati in interiorul profesiei (Uniunea Nationala a Barourilor din România),
notar public (Uniunea Nationala a Notarilor Publici din România),
executor judecatoresc (Ministerul Justiţiei),
expert tehnic (Corpul Expertilor Tehnici din România – CETR);
expert contabili (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România – CECCAR),
contabil autorizat (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România – CECCAR),
consultant de plasament in valori mobiliare (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare – CNVM);
auditor financiar (Camera Auditorilor Financiari din România),
consultant fiscal (Camera Consultantilor Fiscali),
arhitect (Ordinul Arhitectilor din România),
traducator/interpret autorizat (Ministerul Justiţiei),
sportivi,
arbitri sportivi,
farmacist (Colegiul Farmacistilor din România),
psiholog cu drept de libera practica (Colegiul Psihologilor din România)
practician in reorganizare si lichidare (Uniunea Nationala a Practicienilor în Insolventa din România),
persoane autorizate sa realizeze si sa verifice lucrarile de specialitate din domeniul cadastrului, geodeziei si cartografiei (Ordinul Geodezilor din Romania),
urbanist (Registrul Urbaniştilor din România),
restaurator (Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice),
asistent medical (Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România)
tehnician dentar (Ordinul Tehnicienilor Dentari din România),
consilier in proprietate industriala (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci),
consilier juridic (Ministerul Justiţiei);
consilier de probaţiune (Ministerul Justiţiei);
expert tehnic judiciar (Ministerul Justiţiei);
expert criminalist (Ministerul Justiţiei);
broker (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare – CNVM);
evaluator (Uniunea Nationala a Evaluatorilor din România – ANEVAR)
mediator (Consiliul de Mediere)
verificator de proiect atestat, expert tehnic atestat şi responsabil tehnic cu execuţia, auditor energetic pentru clãdiri (Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice şi Locuinţelor).
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
olden, utilizator
Am si un SRL, dar nu asta e obiectul si subiectul discutiei. Interesanta e abordarea dpdv a declaratiilor de impunere si a calitatii de platitor/neplatitor de TVA in conditiile existentei a 2 CIF-uri. Codul CAEN e acelasi. De asta am cerut pareri avizate
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
noryx01, utilizator
Pentru persoane fizice veniturile se declara pe formularul 200. Toate veniturile, din toate sursele. Nu se declara pe CIF, asa cum se face la firme. Deci faptul ca sunt mai multe CIF-uri nu prea ajuta in aceasta situatie.
Legat de faptul ca veniturile din surse diferite se cumuleaza in ceea ce priveste depasirea sau nu a plafonului pentru TVA cred ca e discutabil.
Argument PRO: este vorba de veniturile unei singure persoane, declarate pe un formular de venit global.
Argumente CONTRA:
1. Declaratia 392B, ce face referire la cifra de afaceri aflata sub plafonul pt. TVA, se face distinct pentru fiecare dintre CIF-uri.
2. Daca in Declaratia 200 s-ar cumula toate sursele de venit d.p.d.v. al plafonului de TVA atunci ar fi corect ca intre aceleasi surse diverse de venit sa se accepte si compensari castig/pierdere, precum si reportarea pierderilor din anii precedenti de la o sursa de venit la alta, ceea ce nu se intampla.

In locul tau as cere lamuriri in scris ANAF-ului.
Astazi sunt multe avantaje pentru afacerile mici sa fie PFA, II sau IF. Cel mai important este acela ca poti ridica banii din firma oricand fara sa astepti incheierea exercitiului financiar si aprobarea bilantului de catre AGA ca in cazul SRL. In plus, la SRL se mai retine inca odata 16% la plata dividendelor.

Totusi, in contextul castigarii alegerilor de stanga care vrea sa elimine cota unica acest avantaj ar putea disparea.
Serios? Nu am auzit pe nimeni de la ceea ce numiti stanga cum ca ar vrea sa ridice cota de impozitare de la 16% mai sus (am auzit ca, dimpotriva, va mai cobora pentru cei cu venituri f.f. mici). In schimb am auzit de la asa-zis-a stanga cum ca intentioneaza reducerea CAS.=D>

Lasand la o parte speculatiile privitoare la viitorul de dupa alegeri si limitandu-ne la ceea ce este deja inscris in actualul cof fiscal, cel mai mare pericol pentru PFA, II, IF si profesii libere (altele decat avocatii, fiindca ei sunt mai cu mot de obicei) este aplicare de la 1 iulie 2012 a contributiei de asigurari sociale de 31,3% la o baza de calcul =venituri-cheltuieli deductibile, plafonata inferior si superior.:-/

Codul fiscal, ce pastreaza formularea din Legea pensiilor si anume "venitul asigurat conform declaratiei de asigurare". Probabil vom constata de la 1 iulie ca vom fi obligati sa trecem in declaratia de asigurare venitul efectiv realizat si nu doar cel pentru care dorim sa ne asiguram (de obicei minimul) asa cum accepta pana acum casa de pensii. #-o

In cazul in care se va intampla acest lucru va fi categoric mai avantajoasa revenirea la statutul de microintreprindere (3% impozit pe venit+salariul minim la 1 ora/zi+dividende impozitate cu 16%).

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie familiala slk268 slk268 Va rog frumos sa imi spuneti si mie care sunt conditiile si documentele necesare pentru infiintarea unei asociatii familiale , in scopul vanzarii diferitelor ... (vezi toată discuția)
A.f. infiintare si deschidere punct de lucru adinaadina adinaadina Am si eu doua intrebari: -ce acte sunt necesare pentru a infiinta un A.F., (este vreo diferenta fata de intreprinderea familiala)? -dar pentru infiintare ... (vezi toată discuția)
Despre intreprinderea familiala alinutza9 alinutza9 Va rog sa-mi spuneti cite puncte de lucru poate avea o intreprindere familiala si daca acestea trebuie sa fie in localitatea din raza primariei care a eliberat ... (vezi toată discuția)