Buna ziua,
Avem un rau-platnic in asociatie pe care incercam sa il dam in judecata, am rugamintea sa ma ajutati cu o mica nelamurire si sfaturi din experienta personala.
Datele problemei:
Proprietar plecat de multi ani din tara, a lasat pe cineva sa locuiasca in apartament, de vre-o doi ani si acesta din urma nu mai trece pe la asociatie si nici pe la apartament.
Ultima plata inregistrata la asociatie este din Ian 2010.
Datoria curenta: 10000 ron + 5000 penalizari calculate.
Datoria inregistrata in Ian 2009 (3 ani in urma) - 3500 Ron.
(Vechea administratie nu si-a batut capul cu instantele, nici cu somatii scrise, doar verbal)
Pentru instanta cum este mai corect sa procedam, in speranta recuperarii intregii sume?
Varianta 1:
Facem calculele incepand cu Ian 2009 si stergem tot ce este pana atunci, pentru a preveni posibilitatea unei cereri de prescriere.
Varianta 2:
Facem calculele din ultima data la care apartamentul prezenta sold 0 si speram sa ne judecam in absenta restantierului si sa nu avem cereri de prescriere. Merg pe logica ca din Ian 2009 si pana in Ian 2010 au fost facute cateva plati, dar nu s-au contestat listele de plata in niciun fel scris, rezulta ca restantierul a recunoscut suma ca fiind corecta.
Varianta 3:
Ceva idei? :)
Mentionez ca am facut deja 2 notificari scrise din septembrie 2011 pana acum, cu afisare la avizier, incercare de predare personala, dar nu este nimeni de gasit acasa. A fost gasit chiriasul care a stat acolo si telefonic a confirmat ca vine sa plateasca esalonat, dar iarasi i s-a pierdut urma :(
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012 IIC, utilizator
incercati varianta 2, si specificati ca , atunci cand a platit sporadic i s-a adus la cunostinat ( afisare, martori directi) ca trebuie sa plateasca si din urma...dvs. nu va judecati cu chiriasul ci cu proprietarul...lui iti veti vinde imobilul....el trebuie citat si informat ( fie si in Italia)
1. Faceti notificare trimisa prin posta cu confirmare de primire. Aceasta este o dovada trebuincioasa la judecatorie. Notificarea "la usa" nu prea e concludenta.
2. Cereti toata suma si lasati in seama judecatorului sa hotarasca ce va accepta si ce nu.
3. Evidentiati in tabelul de calcul al penalizarilor cand a facut platile ca sa se poata socoti eventuala perioada prescriptibila.
Pe proprietar il avem in vizor, chiriasul este o ruda/cunostinta care a avut in grija apartamentul, si ne gandeam ca daca vine de bunavoie cu o procura si facem un angajament va fi mai simplu si pentru noi si pentru ei, dar se pare ca nu avem noroc.
Din sfaturile citite la alte postari, intentionam sa-l citam pe proprietar la ultima adresa de domiciliu cunoscuta.
Ma gandeam si eu la notificarile prin posta, mai ales ca au fost recalculate penalizarile pentru ultimul trimestru din 2011 si s-a mai ingrosat coloana de penalizari cu 1500 ron si prefer sa avem o notificare cu ultima suma calculata.
Multumesc mult de sfaturi si precizari
Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012 IIC, utilizator
Pentru a putea avea calitate procesuala ,citati proprietarul la domiciliul unde acesta a inregistrat debitele ,pentru neplata carora asociatia de proprietari a inteles sa aplice disp art 50 din L nr 230/2007
@elga...2. Cereti toata suma si lasati in seama judecatorului sa hotarasca ce va accepta si ce nu.
Cerand toata suma,exista posibilitatea ca instanta sa i respinga din start actiunea.
Ptr suma mai veche chemati in judecata vechiul administrator si comitet,cenzori. Notificarea nu are mare importanta in instanta.
De aceia este important ca asociatia sa repecte legea si sa actioneze dupa 90 zile in instanta.Cu trecerea timpului se cauta sa se astupe eventuale ilegalitati.
La ce s au calculat aceste penalizari.La sumele acestea furnizorul ar trebui sa sisteze furnizarile.Daca nu sunt penalizari la furnizor,inseamna ca au fost puse ilegal.