avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Explicatii penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Explicatii penalizari

buna ziua

in urma cu o cu ceva timp am cerut presedintelui asociatiei de proprietari sa imi comunice in scris : " baza de calcul al penalitatilor aferente sumei pe care o am ca debit "
am primit raspuns de la asociatia de proprietari urmatorul text :

"calculul penalitatilor ce le datorati ca urmare a neachitarii in termen a regiei lunare s-a facut in baza facturilor fiscale nr.x si nr. z emise de y

in baza acestui raspuns evaziv cum pot proceda ca asociatia de proprietari sa imi raspunda concret si la obiect cererii mele ?

multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:44, 11 August 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Un raspuns clar si concis trebuie sa aiba la baza in primul rand un sistem propriu de penalizari - hotarat de com ex. al asociatiei dvs.
Ei, acest sistem propriu de penalizari, odata adoptat, este necesar sa fie afisat la toate avizierele scarilor (daca este loc...), precum si la sediul as. prop.
Daca dati cautare, aici pe forum - gasiti o multime de discutii despre acest subiect sensibil. Oricum, daca sa zicem dvs. nu va achitati sub nici-o forma aceste penalitati si as. prop. va actioneaza in justitie, acolo cu asemenea raspunsuri esti trimis sa faci o plimbare undeva...
Concret, as. trebuie sa va prezinte un document sub forma de tabel din care sa reiasa clar: luna de plata, suma restanta, data afisarii LP, data scadentei, nr. de zile intarziate la plata, procentul de penalizare, suma rezultata...
Daca sunt mai multe luni in care nu s-au achitat cotele de intretinere, se face calculul pentru toate aceste si la urma se face un total.
Sunt de acord cu opinia domnului jurist Clement.
Probabil ca administratorul sau presedintele (care din ei v-a dat un raspuns atat de "destept") nu stie ce inseamna baza de calcul. O fi confundat cu documentele care au la baza calculul penalizarilor.
Mai faceti o solicitare scrisa in care cereti modul de calcul al penalizarilor. Poate asa sa inteleaga!
Raspunsul primit la solicitare de a se indica "baza de calcul al penalitatilor aferente sumei pe care o am ca debit", asa cum se spune in postarea initiala, poate fi corect avand in vedere HG 1588/2007:
Art. 25. -
(3) Dacă terţii impun penalităţi asociaţiei de proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:
a) restanţierii la cotele de întreţinere, proporţional cu cuantumul restanţelor;
b) persoana împuternicită să achite facturile, dacă a întârziat plata facturilor la termen.

Sigur ca raspunsul putea fi dat cu mai multa precizie, indicand baza legala, cuantumul debitelor...., dar pe scurt acesta este un raspuns corect din moment ce asociatia respectiva nu a adoptat un sistem propriu de penalizari.
In lipsa sistemului propriu de penalizari, administratorul repartizeaza penalizarile de pe factura x furnizorul y si penalizarile z de la furnizorul k, celor care sunt restantieri si datorita carora nu s-au achitat la termen facturile.
Este posibil ca aici sa se fi postat doar 2 citate din solicitare restantierului si din raspunsul primit. Poate ambele sunt ceva mai explicite in integralitatea lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere ionelagache ionelagache am si eu o intrebare poate cineva sa imi spuna ce penalitati imi trebuiesc puse la suma de 132,85 aferenta lunii octombrie 2012 . (vezi toată discuția)
Calcul penalitati in sarcina asociatiei de proprietari Raicu Mihail Raicu Mihail Furnizorul de agent termic calculeaza si factureaza la sfarsitul anului penalitati aferente facturilor neachitate in perioada 01.01.2011 -31.12.2012. Este ... (vezi toată discuția)