avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SENTINTA CARE TINE LOC DE CONTR. DE V/C - RESPINSA LA ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SENTINTA CARE TINE LOC DE CONTR. DE V/C - RESPINSA LA INTABULARE

Buna ziua,

Va supun atentiei urmatoarea problema:

-PRIN ANTECONTRACT AuTENTIC, in august. 2006 se vinde o parcela de 1500 mp teren dintr-o suprafata totala de 10000 mp intravilan intabulat. Termenul pana la care ar fi trebuit sa se perfecteze contractul de v/c, respectiv, sa se realizeze documentatia tehnica de dezmembrare de catre proprietar, a fost 01 august 2007.
Proprietarul nu s-a prezentat pana la termenul stabilit.

-Cumparatorul -promitent a introdus , in noiembrie 2007, actiune in justitie pentru "obligatia de a face' , respectiv, a solicitat instantei sa oblige paratul sa incheie contract de v/c cu reclamantul, iar in caz de refuz, sentinta sa tina loc de act apt de intabulare.
Prin intampinare, paratul depune la instanta documentatia de dezmembrare vizata de catre OCPI in noimbrie 2006 si motiveaza ca nu a respectat termenul prevazut in antecontract pe motiv ca Primaria a refuzat , in doua randuri, se elibereze certificatul de urbanism pt dezmembrare(face dovada cu numere de inregistrare de la Primarie)

FOARTE IMPORTANT!

Avocatul reclamantului, desi a luat act despre documentatia tehnica de dezmembrare legal intocmita, nu a solicitat instantei completarea actiunii in sensul ca aceasta documentatie sa faca parte integranta din sentinta care sa dispuna si dezmembrarea.

-Ne fiind facuta nici o alta precizare de actiune, in septembrie 2008 a fost pronuntata de catre Judecatorie o sentinta prin care obliga paratul (promitentul-vanzator) sa incheie contract de vanzare cumparare cu reclamantul pt suprafata de 1500mp ce se va dezmembra din supr. totala de 10.000mp, iar in caz de refuz sentinta va tine loc de act apt de intabulare.

-Sentinta nefiind atacata a fost investita cu formula executorie si pentru ca paratul nu s-a prezentat pt incheierea contractului de v/c (invoca dinou refuzul primariei de eliberare a CU) reclamantul s-a prezentat la Oficiul de Cadastru in vederea intabularii terenului in baza sentintei care tine loc de act apt de intabulare.
OCPI respinge cererea de inscriere pt urmatoarele considerente:
-1. din sentinta rezulta ca terenul trebuie mai intai dezmembrat "sa incheie contract de vanzare cumparare cu reclamantul pt suprafata de 1500mp ce se va dezmembra din supr. totala de 10.000mp, iar in caz de refuz sentinta va tine loc de act apt de intabulare."
-2. prin sentinta nu s-a dispuns dezmembrarea, iar documentatia tehnica nu face parte integranta din sentinta.

Retoric ar suna cam asa:daca se refuza incontinuare de catre proprietar si incheiera contractului si dezmembrarea,iar sentinta tine loc de act apt de intabulare, cum are loc intabularea?

INTREBARI

-1.exista posibilitatea de a se solicita instantei emiterea unei sentinte "raportata" la sentinta pronuntata care sa dispuna, in completare, si dezmembrarea in baza documentatiei tehnice aflate la dosar, desi dupa cum am aratat, nu a fost precizata actiunea in acest sens din omisiunea avocatului?

-2. trebuie intentata o noua actiune in instanta prin care sa se solicitae,in mod expres, pronuntatrea unei sentinte care sa dispuna ca documentatia tehnica vizata OCPI si depusa la dosarul cauzei face parte integranta din sentinta, iar in caz de refuz, sentinta sa tina loc de act autentic de dezmembrare si act apt de intabulare?

-3. exista o alta posibilitate de rezolvare avand in vedere ca in continuare proprietarul nu se va prezenta pt incheierea din lipsa aceluiasi certificat de urbanism pt dezmembrare?(dupa cum motiveaza repetat)

Cu mii de multumiri !

Cel mai recent răspuns: vasion , utilizator 19:05, 13 Noiembrie 2008
Prin antecontract nu se vinde si nu se cumpara nimic . Obligatia de a face a fost facuta . Prostia si domnia sant tare scumpe. Prin sentinta nici nu se putea dispune dezmembrarea atat timp cat actiunea de fond a fost obligatia de a face .
Ma rog,asta afost.

Mi-am insusit "urecheala", dar reamintesc, am avut un avocat !

Totusi, nici o sugestie?

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil fara intabulare? promisiune v/c. luminutza luminutza Buna ziua. In urma unui proces de partaj bunuri comune am obtinut in luna august o hotarare judec defintiva si irevocabila prin care am devenit proprietar ... (vezi toată discuția)
Cumparare uscator de bloc grigo62 grigo62 va rog sa-mi raspundeti daca se poate vinde un uscator de bloc fara acordul tuturor proprietariloe din blocul respectiv.Mentionez ca eu am doi pereti comuni cu ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic - ''intabulare prin instanta'' pop sorin pop sorin Buna ziua Am incheiat un antecontract cu un promitent vanzator pentru un imobil tip teren. Promitentul vanzator la randul lui este promitent cumparator ... (vezi toată discuția)