avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculul punctajului anual conform Legii nr. 263/2010
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculul punctajului anual conform Legii nr. 263/2010

1. cum se calculeaza punctajul anual pentru primul an de activitate in care s-a contribuit pe ultimele 4 luni ale anului?
2. cum se calculeaza punctajul anual pentru ultimul an de activitate in care s-a contribuit pe primele 7 luni ale anului?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 19:43, 4 Martie 2012
Legea 263/2010

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
Multumesc pentru raspuns, dar prevederea din lege o stiam si eu. Ma refereram la cazuri concrete de contributie mai putin de 12 luni. Ex: daca s-a iesit la pensie in luna februarie, deci s-a contribuit numai 1 luna, ar fi aberant ca rezultatul coeficientului pe aceasta singura luna sa fie impartit la 12........
Ex:In luna Ianuarie s-a realizat 1,5 puncte.1,5 puncte : 12 = 0,125 puncte este punctajul pe anul respectiv.Se aduna toate punctele realizate pe toata perioada de activitate si se imparte la stagiul complet de cotizare.Rezultatul dat reprezinta punctajul mediu anual.
Nu este corect ..dar daca asa scrie in lege ,
daca in cursul anilor lucrati,sa zicem in cei 30 de ani,,,,cineva a avut de cateva ori din cauza decontarilor... reangajarilor ,ani in care nu a lucrat cate 12 luni ,pierde mult la calculul punctelor
.Cum au gandit cei care au stabilit acest mod de a stabili punctajul anual

daca a lucrat o luna punctajul anual ar trebui sa fie luni lucrate impartit la cate luni a lucrat
TREBUIE SCHIMBATA LEGEA !!!
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
ili47, utilizator
Este corect stabilit modul de calcul al punctajului anual.Sa luam ca exeplu un credit.Dobanda este de 12% pe an.V-ar conveni sa platiti 12% pe luna,in loc de 12% pe an.Nu faceti confuzii intre cele doua punctaje.Un alt exemplu:Pe o luna ati realizat un punctaj de 1,5 puncte.Intr-un an in toate cele 12 luni ati realizat cate 1,5 puncte.Cat considerati ca ar trebui sa fie punctajul anual ?

Fiind vorba de punctajul anual,trebuie raportat la an,adica la cele 12 luni(indiferent cate luni s-a muncit).
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
Carp Mircea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie Adriana68 Adriana68 As dori sa stiu daca la calculul pensiei conteaza salariul pe tot parcursul anilor munciti ? Imi spune sefa mea ca nu conteaza decat ultimele 3 luni si ca pot ... (vezi toată discuția)
Vechime integrala pensie morghit200x morghit200x as dori sa stiu la 39 ani si 10 luni lucrati cate puncte de pensie ma incadrez? (vezi toată discuția)