avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale prescrise sau nu ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale prescrise sau nu ?

Va rog ajutati-ma!
Mi-am dat demisia incepand cu 26.02.2008. Decizia de desfacere a contr.de munca e in 28.02.2008.
Nu mi-au platit salariul prin card iar la adresa mea mi-au raspuns in 18.02.2008 ca am de ridicat bani neprecizand vreo suma.
Am deschis actiune in instanta pt recuperarea banilor, in 27.02.2008.
Prin sentinta se obliga firma sa-mi acorde salariu pt ultima luna (fara bonuri si concediu de odihna - pe care le-am cerut in actiune).
Este prescrisa suma? De cand se prescrie ? Din 25->demisia, din 28->desf contr munca, sau data de la care trebuia sa mi se plateasca, respectiv in 15 zile de la demisie?
Mai intervine si recunoasterea firmei din 18.02.2008 cum ca imi datoreaza bani.
Instanta nu precizeaza cuantumul sumelor, si nu s-au administrat probe pentru precizarea valorii sumelor datorate.
As putea face recurs? Mi-ati putea indica un avocat specializat?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:46, 15 Noiembrie 2008
Drepturile salariale se prescriu in 3 ani.
Cererea pentru obligarea fostului angajator la plata drepturilor salariale restante se depune în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune.
In cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea dispozitivului hotararii ori acesta cuprinde dispozitii potrivnice, partile pot cere instantei care a pronuntat hotararea sa lamureasca dispozitivul sau sa inlature dispozitiile potrivnice.
Daca prin hotararea data instanta a omis sa se pronunte asupra unui capat de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotararii in acelasi termen in care se poate declara, dupa caz, apel sau recurs impotriva acelei hotarari.

Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita. Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.
Multumesc pt raspuns;
Termenii in care l-ati formulat sunt prea juridici pt cineva care nu e familiarizat cu acestia. pe scurt,tot nu stiu de cind se prescriu drepturile salariale. Trei ani de la data nasterii dreptului la actiune.
Dar cind se naste acest drept/ SPETA AM DAT-O CIT MAI EXPLICIT, dar nu am primit un raspuns clar.
Cat priveste executarea silita ma gandesc ca trebuie parcurse etapele....RECURS ,APEL..si apoi hotararea sa ramana definitiva.

Va MULTUMESC.
Termenul de prescriptie curge de la nasterea dreptului salarial. Pentru explicatii mai ample apelati la un avocat.
Cu privire la data nasterii dreptului la actiune, se aplica dispozitiile art.166 din Codul muncii:
Art. 166. - (1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului.
Daca este vorba de drepturi salariale, data la care se plateste salariul, conform c.i.m.Recunoasterea firmei ca va datoreaza drepturi salariale a intrerupt termenul de prescriptie.
Este dreptul dvs.sa faceti recurs, daca nu sunteti multumit de sentinta.Mai ales daca mai aveati dreptul la efectuarea unor zile de concediu de odihna si nu v-au fost compensate baneste la data incetarii contractului de munca si daca vi se cuveneau si bonuri de masa care nu vi s-au acordat iar instanta nu s-a pronuntat cu privire la acest capat de cerere sau nu vi le-a acordat.

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale mirela_blue mirela_blue buna ziua va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la o pronuntare juridica privind drepturile salariale. instanta s-a pronuntat astfel: \'\' admite in ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale luminitatoma luminitatoma Daca dispozitia de reincadrare mi-a fost inmanata/comunicata la 3 ani si o zi de la data cand a fost emisa, mai am sanse sa-mi recuperez in instanta drepturile ... (vezi toată discuția)
Lamurire dispozitiv? Selenus Selenus Buna ziua, am aflat azi ca am castigat la Tribunalul Bucuresti actiunea prin care angajatorul a fost chemat in judecata pentru plata ajutorului la nastere in ... (vezi toată discuția)