avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie de somaj?

Ma numesc Duca Ioan,am 59 de ani si 2 luni,momentan sunt angajat la o firma care nu mai are de lucru.Lucrez la aceasta firma de aproape 6 ani,dar am fost si in somaj,m-am reangajat in 3 mai 2011.Intrebarea mea este cum pot beneficia de somaj,deoarece in aceasta perioada sunt descoperit,mi-am efectuat si concediul de odihna cuvenit,iar angajatorul mi-ar da concediu fara salar pana vede daca se redreseaza sau nu.Eu nu-mi pot permite acest lucru,deoarece am stagiu de cotizare 37 de ani si 15 ani in grupa a 2-a de munca,si doresc sa ma pensionez antipat partial la sfarsitul anului cand implinesc 60 de ani.Intrebarea mea este daca beneficiez de somaj in conditiile in care mi-as da demisia si mi-as platii cele 2 luni care-mi sunt necesare pentru a avea 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:38, 1 Martie 2012
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs. si in ultimele 24 de luni sa aveti 12 luni cotizate la somaj.

2. - La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
- Asadar de la data cand ati terminat somajul anterior si ati reluat activitatea trebuie sa aveti alte 12 luni cotizate la somaj.

3. - Nu veti beneficia de indemnizatie de somaj daca demisionati.
- Ca persoana fizica puteti incheia contract de asigurare cu Agentia de Somaj numai daca aveti o activitate independenta si daca aveti incheiate contracte de asigurare si cu Casa de Pensii si cu Casa de Asigurari de Sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de somaj adimicu adimicu Buna ziua, As dori sa-mi spuneti daca am drept de somaj dupa vechime neintrerupta in ultimii an ( contract nedeterminat), dar in care am beneficiat de ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa demisie Mihalciuc Mihalciuc Buna ziua! Va rog sa ma informati daca la data de 20 noiembrie 2013 mi-am dat demisia de buna voie de la o companie unde am lucrat consecutiv 4 ani de zile ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? labuta labuta Din octombrie 2008 pana in august 2009 am lucrat la o firma si am plecat prin demisie.M-am reangajat la alta firma august 2010 si pana in prezent cand ... (vezi toată discuția)