avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intrebari si raspunsuri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intrebari si raspunsuri

As dori va rog daca se poate sa primesc o clarificare in legatura cu urmatoarele puncte:

- exista un fond (cont bancar) special creeat de catre constructor / dezvoltator, accesibil 10 ani pentru remediere de vicii ascunse? Care sint detaliile si in ce conditii se poate accesa si de catre cine?

- O asociatie de proprietari isi poate face asigurare pentru partile comune? exemplu concret: apartament proprietate personala cauzeaza prin inundatie oprirea unui lift, scurtcircuitarea sistemului de iluminat pe palier plus rigips umflat, urme de apa, etc....paradoxal nici-un alt apartament adiacent nu este afectat ! :) Ce putem face in acest caz?

- Probleme de hidroizolatie: o expertiza tehnica avizata cu o estimare de costuri poate sta la baza unei actiuni in justitie impotriva constructorului? care sint sansele de succes, sau ce alternative ar fi? Problema de fond trebuie rezolvata...metodele sint flexibile presupun.

- firma [EDIT] cu care avem contract de service pentru 3 centrale termice, fiecare cu 3 cazane [EDIT] au constatat 3 elementi fisurati in termen de 4 luni....deci fiecare centrala are in acest moment un cazan offline. Cazanele au 4 ani vechime, din cite stiu durata de viata este mult mai mare in special pentru cele in regim industrial. Am dori sa facem o expertiza sau contra-expertiza pentru a determina daca este defect de constructie sau turnare. Nu este normal ca dupa 4 ani sa cedeze un element la fiecare cazan...un element costa in jur de 3500EUR deci ne confruntam cu un cost total de peste 10.000E. O fisura apare in timp, incepe cu stadiul de "por" dupa care se largeste. [EDIT] Firma a confirmat ca NU este o cauza de folosire neadecvata a instalatiei. Ce optiuni am avea aici?

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2012
elga50, moderator
Cel mai recent răspuns: zice , utilizator 15:24, 1 Martie 2012
Pentru a afla solutionarea la problemele cu care va confruntati studiati normele care guverneaza activitatea asociatiilor de proprietari,Legea nr 230/2007 si HG nr 1588/2007
Art 17 din L nr 230/2007 Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament opri spatiu,respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa platesaca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii

Referitor la problemele de hidroizolatie a condominiului,verificati perioada de garantie acordata de constructor
Conditionat de perioada de garantie a lucrarii,daca nu se solutioneaza amiabil ,puteti sesiza oficial ANPC,eventual instanta de judecata
- ar trebui sa intrebati dezvoltatorul. El l-a creat, el trebuie sa stie conditiile acestui cont.

- da, asociatia poate face asigurare pentru partile comune in baza Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiiloe de proprietari:
Art. 44. - Pentru riscurile cu privire la proprietatea comuna, asociatia de proprietari, in numele proprietarilor asociati, poate incheia polite de asigurare.


- da, se poate face o asemenea expertiza, costurile vor fi achitate de asociatia de proprietari, costuri pe care le poate cere paratei in instanta, alaturi de cheltuielile de judecata. Sansele sunt imprevizibile.
elga50 a scris:


- da, asociatia poate face asigurare pentru partile comune in baza Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiiloe de proprietari:
Art. 44. - Pentru riscurile cu privire la proprietatea comuna, asociatia de proprietari, in numele proprietarilor asociati, poate incheia polite de asigurare.



asta inseamna ca practic expertiza asiguratoare (in caz de constatare) poate duce la o actiune in instanta directa intre asigurare si dezvoltator? Daca da, mi se pare cea mai eleganta si inteligenta solutie de a rezolva multe probleme legate de constructie :)

Ma intereseaza aici punctual dpdv. al unor 2 mari probleme actuale:

- scurgeri de apa din suprateran in garajul subteran din cauza hidroizolatiei
- infiltrari de apa din zona sediului administratiei (cladire separata in proprietatea asociatiei) in subsol unde avem sala de fitness, teren squash, etc....

Mai este valabil acest extras de lege?
================================
SECTIUNEA a 7-a
Locuintele din condominii
Art. 24.
(1) Pentru condominiile în care sunt cel putin 4 apartamente, elementele de constructii, spatiile şi utilitatile fiind în proprietate indiviza comuna, se va incheia cate un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinta în parte. In acest caz, prima de asigurare se va plati pe fiecare locuinta în parte.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), valoarea sumei asigurate obligatoriu, respectiv a primei obligatorii se constituie din totalul sumelor care ar fi datorate pentru fiecare locuinta în parte, iar procentul din prima de asigurare, datorat de fiecare persoana coasigurata, se stabileste în raport cu numarul de locuinte aflate în proprietatea acesteia, respectiv în functie de cota-parte care revine persoanei respective din locuinta aflata în coproprietate. Modul de repartizare la proprietari a sumelor platite de asigurator cu titlu de despagubire în cazul producerii riscului asigurat se stabileste prin regulamentul-cadru emis de C.S.A.
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2012
zice, utilizator
daca ma gindesc mai bine, sansele ca cineva sa asigure un obiect de orice fel la care deja s-au constatat niste probleme sint zero :)
ca si cum faci un accident, ulterior iti faci CASCO si la evaluare se constata deja lovitura....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infitratie apa din exterior in apartamentul de la parter thesys thesys Buna ziua, Va rog o solutie, daca cineva s-a mai confruntat cu aceasta situatie. Avem urmatoarea problema: bloc nou de 4 ani, fara subsol ... (vezi toată discuția)
Relatie dezvoltator vs asociatia de prorpietari steof2001 steof2001 Sunt membrul unei asociatii noi infiintate (un bloc nou construit/2013, cu 20 apartamente) si vreau sa imi comunicati daca dezvoltatorul acestui imobil, are ... (vezi toată discuția)
Obligativitate preluare bloc nou de asociatie de proprietari justmematza justmematza Bună ziua, Anul trecut s-a dat în folosință un bloc nou construit. Blocul este p+ 4 +M și are 2 scări. În prezent, s-au vândut aproapte toate ... (vezi toată discuția)