elga50 a scris:
- da, asociatia poate face asigurare pentru partile comune in baza Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiiloe de proprietari:
Art. 44. - Pentru riscurile cu privire la proprietatea comuna, asociatia de proprietari, in numele proprietarilor asociati, poate incheia polite de asigurare.
asta inseamna ca practic expertiza asiguratoare (in caz de constatare) poate duce la o actiune in instanta directa intre asigurare si dezvoltator? Daca da, mi se pare cea mai eleganta si inteligenta solutie de a rezolva multe probleme legate de constructie :)
Ma intereseaza aici punctual dpdv. al unor 2 mari probleme actuale:
- scurgeri de apa din suprateran in garajul subteran din cauza hidroizolatiei
- infiltrari de apa din zona sediului administratiei (cladire separata in proprietatea asociatiei) in subsol unde avem sala de fitness, teren squash, etc....
Mai este valabil acest extras de lege?
================================
SECTIUNEA a 7-a
Locuintele din condominii
Art. 24.
(1) Pentru condominiile în care sunt cel putin 4 apartamente, elementele de constructii, spatiile şi utilitatile fiind în proprietate indiviza comuna, se va incheia cate un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuinta în parte. In acest caz, prima de asigurare se va plati pe fiecare locuinta în parte.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), valoarea sumei asigurate obligatoriu, respectiv a primei obligatorii se constituie din totalul sumelor care ar fi datorate pentru fiecare locuinta în parte, iar procentul din prima de asigurare, datorat de fiecare persoana coasigurata, se stabileste în raport cu numarul de locuinte aflate în proprietatea acesteia, respectiv în functie de cota-parte care revine persoanei respective din locuinta aflata în coproprietate. Modul de repartizare la proprietari a sumelor platite de asigurator cu titlu de despagubire în cazul producerii riscului asigurat se stabileste prin regulamentul-cadru emis de C.S.A.