avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce acte trebuiesc intocmite pentru a locui in chirie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce acte trebuiesc intocmite pentru a locui in chirie in legalitate ?

Va salut,
Poate subiectul nu e chiar concludent. intrebarea ar fi: cum ma pot pune la adapost ca si chiriasi atunci cand inchiriez o locuinta? Adapost=evitarea evacuarii neastepatate si mai ales evitarea platirii unei sume de bani fara acoperire ulterioara. Altfel spus, daca eu ca si chiras dau bani unui prorietar, fie avans, fie garantie? cum pot dovedii acest lucru in cazul in care "sunt tzepuit".
As vrea daca se poate pasii care trebuie urmati pentru a inchiria o locuinta (notar, AF, contract de mana??) pentru a nu risca nimic.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 16:22, 14 Noiembrie 2008
Incheiati un contract de inchiriere , fiind necesar si suficient acordul celor doua parti contractante in acest sens , e un act sub semnatura privata !
Atentie la clauzele contractuale , si la toate efectele juridice ce decurg din incheierea unui asemenea act .
Pt a intelege toate implicatiile unui asemenea contract va sfatuiesc sa apelati la un specialist pt redacterea acestuia in conformitate cu acordul dvs de vointa si dispozitiile legale !
Daca vreti sa fiti sigur ca proprietarul nu va scoate afara in primul rand va trebuie un contract de inchiriere. Daca are termen (de ex 1 an, 2, 5, etc) atunci posibilitatea de a inceta unilateral contractul de una sau oricare din parti exista numai daca asemenea posibilitate e prevazuta in contract. Puteti insera acolo o notificare prealabila de X zile, ca sa aveti timp destul sa va mutati. Puteti sa nu prevedeti deloc denuntarea unilaterala, dar ganditi-va ca poate o sa vreti sa va mutati.
Apoi, mai exista riscul incetarii contractului ca urmare a vanzarii apartamentului inchiriat. Ca sa preveniti asta trebuie sa dati data certa contractului, ceea ce se poate face de catre avocat, notar sau prin prezentarea contractului la administratia financiara in momentul inregistrarii proprietarului ca platitor de impozit pe chirie. Atentie insa, inregistrarea sa fiscala nu va priveste sub nicio forma, e o abligatie a proprietarului, deci nu va lasati in aceasta baza.
Multumesc, deci in momentul semnarii contractului trebuie sa fim in biroul unui notar? Eu trebuie sa am garantia ca totul e ok inainte de a da primii bani(avans, garantie), deci cum sa procedez , practic?
Notar sau avocat, vedeti care va costa mai putin si care e mai dispus sa va asculte grijile ce trebuie reglementate prin contract. De regula un avocat se apleaca mai mult pe continut. Nu va sfatuiesc sa apelati la serviciile cuiva care va propune sa semnati contractul in aceeasi zi in care prezentati problema, e clar ca va pune in fata un "tipizat" neadaptat nevoilor dvs. Ar trebui sa treaca macar o zi doua, timp in care puteti vedea cum se comporta si proprietarul si ce viziune are asupra contractarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am luat un apartament în chirie , am plătit agenția și garanția, ... stefanzaharia1234 stefanzaharia1234 Am luat un apartament în chirie , am plătit agenția și garanția, am mutat toate lucrurile și acum proprietarul s-a răzgândit ca nu vrea sa mai dea ... (vezi toată discuția)
Chirie noua - intrebari Bmadalin Bmadalin Buna seara. Urmeaza sa ma mut intr-o chirie noua (prima de altfel) , prin plata unui avans + garantie(catre proprietar) si a unui comision (agentiei). ... (vezi toată discuția)
Anularea evacuarii în cazul existentei unui contract de închiriere uibar uibar Buna seara. În 2013 am închiriat un apartament pe o perioadă de 10 ani cu plata în avans și m-am mutat cu domiciliul și cu buletinul în acest ... (vezi toată discuția)