avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de colaborare clauze abuzive-urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de colaborare clauze abuzive-urgent

Buna ziua,
Doua persoane au infiintat o firma. Mama mea care are meseria de frizer i s-a propus sa lucreze la aceasta firma unde mai lucreaza deja o cosmeticiana, o coafeza ( acestea doua fiind si persoanele care au infiintat firma ) si o manichiurista. Contractul ce l-ar urma sa-l incheie ar fi unul de colaborare. Vreau sa va intreb care sunt obligatiile si drepturile ambelor parti, pe de o parte ale mamei, si pe de alta parte ale celor doua doamne care au infiintat firma. Mamei mele i s-a spus asa: sa plateasca scaunul- 100 euro/luna, cheltuielile de intretinere - acestea impartindu-se la 4 persoane cate sunt, si cartea de munca 400 lei pe luna ( la un venit de 800 lei) , restul de bani ce i-ar castiga ramanandu-i ei. Care ar fi cea mai buna solutie, contract de colaborarea, PFA , alta varianta ? Ar fi posibil sa plateasca mama tot ce datoreaza statului, personal ? De asemenea, spuneau ca si casa de marcat sa fie platita la 4, ceea ce nu mi se pare normal, pentru ca aceea aprtine firmei si nu mamei mele. Spuneti-mi cum ar trebui sa puna problema mama ca sa fie in avantaj. Sunt pe un taram nou, nu m-am mai intalnit pana acum cu asa ceva, si as vrea sa ma documentezat mai bine. Va multumesc mult!Astept un raspuns de la dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:46, 2 Martie 2012
Activitatea desfasurata in baza unui contract de colaborare nu confera prestatorului calitatea de salariat ... astfel, in cazul incheierii unui astfel de contract nu exista relatia de subordonare, in sensul ca prestatorul isi desfasoara activitatea de o maniera independenta.

Drepturile si obligatiile partilor sunt stabilite prin acest contract .. libertatea contractuală,
consecinţa primară a autonomiei de voinţă se exprimă prin posibilitatea individului de a încheia sau nu un contract. Nimeni nu poate fi forţat să între în raporturi contractuale, nimeni nu poate forţa pe celălalt să încheie un contract, dar şi invers-nimeni nu poate fi împiedicat să încheie un anumit contract. Singurele restricţii de a contracta trebuie căutate doar în voinţa individului.
Am inteles pricipiul despre care vorbiti. Dar ma refer strict la obligatiile pe care mama, in calitate de colaborator le are, adica : impozitul, asigurarea de sanatate si de pensie cum se calculeaza, de cine trebuie platite; cum firma are un contabil, mama trebuie sa contribuie la salariul ei ( sau doar cele doua doamne care au firma); acestea sunt punctele care ma intereseaza. As vrea sa stiu mai exact cum au ajuns la concluzia ca se platesc 400 de ron la stat din cei 800 de ron?
Pentru toate conventiile civile – cu exceptia pensionarilor – societatea trebuie sa retina la sursa:
1. impozit pe venit de 10% sau 16% conform clauzelor contractuale
2. contributie de asigurari sociale de 10,5%
3. contributie de asigurari pentru somaj de 0,5%

Detalii pentru Contributii in cazul conventiilor civile
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am o problema cu firma Melindasz Melindasz Buna ziua,mi-am deschis un salon de infrumusetare dar inca nu e in functiune deoarece mai am unele acte de facut,azi a fost itm in control si a gasit-o acolo ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare intre firma si persoana fizica luciana ana luciana ana Buna ziua, se poate incheia un contract de colaborare intre o firma privata si o persoana fizica (neautorizata)? Este o situatie in care persoana fizica nu ... (vezi toată discuția)
Retinere impozit si sanatate AdrianaMorosan AdrianaMorosan Sunt pensionare si fac colaborare la o firma de vanzari directe. Vreau sa stiu daca este corect sa se opreasca impozitul 16% si sanatatea 5,5% din tot ... (vezi toată discuția)