avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul medical

Buna ziua,
Sunt intr-o situatie mai dificila si nu stiu cum sa o gestionez.
Pe scurt,sunt insarcinata in 12 saptamani..iar firma unde lucrez de 2 ani jumatate se pare ca este tot mai mult afectata de criza economica(este o firma care isi desfasoara activitatea in domeniul auto).Nedumerirea mea este ...daca firma da faliment (situatia cea mai urata la care ma gandesc si care deocamdata nu s-a luat in discutie) si se inchide...alt job este greu sa-mi gasesc avand in vedere starea mea..ce este de facut?Sau daca imi iau concediu medical o perioada si firma se inchide ..eu mai primesc acest concediu medical in continuare?Intreb acest lucru deoarece noua lege care intra in vigoare de la 1 ian. 2009 cu mamele care pot opta pentru 85% din venituri in perioada de ingrijire a copilului de 2 ani ..ma avantajeaza deocamdata..dar daca peste o luna raman fara servici ca se inchide firma(ipotetic)...mi se ia in calculul venitului ultimelor 12 luni si un eventul ajutor de somaj ?
Sper ca am explicat inteligibil situatia in care ma aflu...sunt cam confuza deoarece nu stiu exact la ce sa ma astept in viitor..mai ales ca pana acum o luna -doua totul era foarte linistit si firma mergea chiar bine(este o firma cu peste 800 de angajati).
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ancamaia , utilizator 14:19, 16 Noiembrie 2008
In cazul in care societatea se inchide veti beneficia de somaj, perioada se ia in calcul pentru deschiderea dreptului la CIC, CM se va plati si in perioada de somaj. Veti opta atunci pentru 600 lei indemnizatie fiind mai avantajoasa. Daca doriti sa evitati acest neajuns cautati alt loc de munca de acum avand o sarcina in lunile de inceput fara sa asteptati sa fiti refuzata la angajare.
Procedura de "a se inchide" o societate nu este chiar atat de simpla, mai ales in cazul unei societati cu angajati si care pana la aceasta data a lucrat in profit. In cazul in care comenzile vor scade, probabil societatea se va reorganiza si personalul se va reduce, lucru care nu va poate afecta pe Dvs. daca ati adus la cunostinta angajatorului starea Dvs. de graviditate.

Inca nu au aparut normele metodologice vis/a/vis de calcului indemnizatiei de crestere copil, dar sigur se va lua in considerere si veniturile din somaj. legea se exprima in sensul " in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni".

Nu va mai faceti atatea griji, mai ales ca angajatorul nu a luat inca nici o masura. Sigur ca in mediul de afaceri aceasta criza`economica se resimte dar nu se grabeste nimeni sa/si inchida afacerea in care a investit ani de zile.

Sarcina usoara!

Va multumesc pentru raspunsuri.M/ati mai linistit in privinta calculului indemnizatiei de crestere copil...Sa imi gasesc asa repede un alt loc de munca mi se pare aproape de imposibil...si mai apoi daca printr/o minune gasesc ...sa/i anunti ca de fapt peste 6 luni o sa am un copil nu prea mi se pare OK...Stiu ca va trebui sa gasesc cea mai buna solutie pentru mine...deocamdata o sa anunt angajatorul de starea mea si apoi mai vedem ce se intampla.
Multumesc mult inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere in timpul sarcinii? MihaelaBog MihaelaBog Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca se poate concedia o angajata in cazul in care a anuntat firma ca este insarcinata?Iar daca firma isi va inchide ... (vezi toată discuția)
Daca intru in somaj mai pot beneficia de concediu pt cresterea copilului? mada^^ mada^^ Deocamdata sunt angajata dar de la 01 martie nu mai lucrez si as dori sa stiu daca mai pot beneficia de concediu pt cresterea copilului daca o sa intru in ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate si indemnizatie carmenrus carmenrus sunt angajata din 7 septembrie 2011.in 25.10.2012 urmeaza sa nasc .intrebarea mea e nevoie sa ma duc la servici pana se implinesc cele 12 luni de la data ... (vezi toată discuția)