Buna ziua,
Sunt asistent maternal.Am un CIM incheiat cu DGASPC,unde nu am specificat timpul de munca.Intrebarea mea este: - CIM-ul este corect incheiat,este valabil ?
Multumesc!
C.i.m. este valabil chiar daca are aceasta omisiune ... mergeti la DGASPC si discutati acest aspect ... intrucat , potrivit art..17 alin.3 lit.l si alin.4 C.mun., in contractul individual de munca trebuie prevazuta si durata timpului de munca, exprimata in ore/zi si ore/saptamana.
Multumesc pentru raspuns
Problema este delicata deoarece omisiunea este facuta intentionat.Daca ne trece timpul de munca de 8 ore,nu-si pot justifica unde sta copilul restul de 16 ore,daca trec program continu (de fap asa este,avem 30 zile*24 ore pe luna),nu le da voie Codul Muncii si in acelasi timp ar trebui sa ne plateasca orele suplimentare, si nu vor. Suntem platiti 8 ore* 21zile= 168 ore/luna.Ce este de facut?
Acum doi ani am castigat prin comisia de arbitraj sa ne plateasca sambetele si duminicile, s-au sa nu ne plateasca daca asistentii maternali inteleg sa renunte,s-au facut presiuni in sensul ca daca nu renuntam la plata acestora vor trebui sa dea 1/3 afara si cei care nu renunta li se vor lua copii.Au renuntat mai bine de 80%,restul de 20% am incheiat un alt act aditional prin care renuntam pe o perioada de un an.Cum era de asteptat nimeni nu a mai avut curajul sa solicite, deoarece si atunci ni s-a spus sa pregatim copiii ca o sa-i ia si ii v-a duce in centre.Maine avem negocierea CCM si am solicitat rezolvarea timpului de munca la CIM.
Puteti sesiza Inspectia Muncii ... Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
În temeiul art. 38 din Codul muncii, îi este interzis salariatului să renunţe nu numai la drepturile consacrate prin lege, ci şi la cele negociate prin contract colectiv sau individual de muncă.
Munca in week-end
todorileana
Buna ziua,ma confrunt cu o situatie mai dificila si va rog sa ma ajutati.Am fost angajata a unei scoli in functia de fochist calificat si autorizat ISCIR ,in ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare...
Arvwen
Firma la care lucrez ne-a schimbat programul de lucru , cu toate ca in CIM durata timpului de munca este precizata 8h/zi - 40 ore /saptamana , ei ne obliga sa ... (vezi toată discuția)