avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedii/preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedii/preaviz

Ma adresez in numele unui mare grup de salariati din mai multe categorii de ocupatii:
- Ni s-a adus la cunostinta/inminat preavizul de restructurare colectiva (aproximativ 2/3 din angajati), dar in actul de luare la cunostinta nu este nimic precizat de Concediul de Odihna, iar la nenumeroasele intrebari puse conducerii de majoritatea celor in cauza cu privire la acest subiect - aferent pe cele trei luni din acest an - ni s-a raspuns ca se vor transfera la noul investitor - aceasta fiind si una dintre motivatiile din preaviz ca obiectivul imobiliar a fost instrainat unui nou investitor, iar cei ce vor trece in somaj este problema Dep. ajutor social/somaj sa rezolve problema C.O.
- Perioada preavizului se calculeaza in drepturile de C.O. ?
- O alta intrebare in timpul preavizului ai dreptul la concediu medical in caz (de doamne fereste) un accident sau caz de urgenta sau cum este si situatia actuala de gripa ce bantuie prin toata europa

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/uti...
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
calinbbalan, utilizator
Cel mai recent răspuns: calinbbalan , utilizator 09:30, 5 Martie 2012
Concediul de odihna se acorda proportional cu perioada din an lucrata. Este un drept al salariatului si nu se poate compensa in bani decat la incetarea contractului de munca.
Concediul de odihna nu se poate transfera la urmatorul angajator, deoarece se aplica acelasi principiu: se acorda proportional cu perioada din an lucrata la acel angajator.

Pe perioada preavizului angajatul are toate drepturile unui salariat normal, atat plata salariului cat si dreptul de a beneficia de concediu de odihna. Daca tot nu vor sa va plateasca acest concediu, mai bine il efectuati in perioada de preaviz.

Concediul medical este o suspendare a contractului de munca. In timpul preavizului, concediul medical suspenda preavizul, care va continua dupa terminarea concediului medical.

Codul muncii:

ART. 75
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiazã de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrãtoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se aflã în perioada de probã.
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncã este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzãtor, cu excepţia cazului prevãzut la art. 51 alin. (2). [nota: se refera la absente nemotivate]

ART. 76
Decizia de concediere se comunicã salariatului în scris şi trebuie sã conţinã în mod obligatoriu:
a) motivele care determinã concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritãţi, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de muncã disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmeazã sã opteze pentru a ocupa un loc de muncã vacant, în condiţiile art. 64.
ART. 77
Decizia de concediere produce efecte de la data comunicãrii ei salariatului.

ART. 146
(1) Concediul de odihnã se efectueazã în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul urmãtor este permisã numai în cazurile expres prevãzute de lege sau în cazurile prevãzute în contractul colectiv de muncã aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sã acorde concediu, pânã la sfârşitul anului urmãtor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnã la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnã neefectuat este permisã numai în cazul încetãrii contractului individual de muncã.
Va multumesc !!!
C.O. nu se poate efectua deoarece se efectueaza in anumite perioade inainte stabilite de toti angajatii (se opreste activitatea in totalitate la toti angajatii in afara de serviciile permanente)
C.O. era stabilit-este stabilit pentru perioada imediat urmatoare preavizului (vineri se termina preavizul C.O. ar trebuii sa inceapa luni) daar atunci deja inceteaza CCM(CIM?)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

15 sau zile preaviz dorel9 dorel9 1 am primit instintare de disfintare post in care am preaviz de 20 zile dar in cim am scris ca perioada de preaviz in cazul concedieri este de 15 zile ... (vezi toată discuția)
Pot lua co în timpul perioadei de previz? b0g23 b0g23 buna ziua - pot lua concediul de odihna in perioada de concediere (in perioada de 20 zile)? - se amana zilele zile ramase din concediere dupa efectuarea ... (vezi toată discuția)
Preaviz cristina69 cristina69 In perioada de preaviz poti efectua concediul de odihna neefectuat pana la data care ai primit preavizul? (vezi toată discuția)