Codul muncii nu interzice, dar nici nu permite, ca pe durata preavizului sa se poata lua concediu de odihna.
Legea ne precizeaza expres ca preavizul poate fi suspendat(,cu o singura exceptie,) corespunzator in situatia intervenirii unei cauze de suspendare, dar c.o nu reprezinta o atare cauza.
Rolul si scopul preaizului (dar si a c.o)ar fi afectate sau diminuate in conditiile in care, in tacerea legii, am aprecia ca cele doua situatii ar putea coexista.
Si oricum legea precizeaza in mod expres ce se intampla cu co neefectuat in situatia incetarii cim.(unica situatie in care co se va compensa in bani).
Prin urmare,apreciez ca nu se poate efectua co pe durata preavizului
Da, pe perioada preavizului se poate efectua CO ... Codul Muncii prevede ca , pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Codul Muncii prevede ca angajatul are toate drepturile unui CIM si pe perioada preavizului, deci aveti dreptul sa beneficiati si de CO neefectuat pana in prezent.
Codul muncii:
ART. 75
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).
ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere. (5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Desfacere cim - somaj
Marti
Buna ziua!
Lucrez de 15 ani la o firma si seful mi-a zis sa caut in alta parte un servici. Din 20 august sunt in C.O. ( 20 de zile ), iar dupa expirarea ... (vezi toată discuția)