avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CONTRACT
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CONTRACT

Buna ziua!
Va rog, cine poate sa ma ajute in urmatoarea problema?
Suntem 150 de apartamente (in 8 blocuri) care primim curent de la o institutie. Intrucat, diferenta dintre contorul institutiei si suma contoarelor noastre era foarte mare, aceasta ne-a pus in vedere sa facem ceva, ori platim factura cu kilovatii care apar pe contorul institutiei ori ne montam noi alte contoare la vedere (acum sunt in apartamente). Am incercat sa ne separam si nu s-a putut decat, daca facem toata documentatia si devenim clienti noi pentru ENEL. Asta insemna sa ne coste in jur de 5000 lei de apartament, lucru care nu l-a agreat nimeni. Asa ca s-a mers pe ideea de a schimba contoarele si a le monta pe casa scarii.
Pana aici totul e bine, oarecum....
Acum noi ne punem intrebarea , daca se intampla ca si dupa montarea contoarelor, tot o sa existe diferenta, cum rezolvam problema?
Cum am putea face un act, nu stiu, contract sau cum s-o chema intre Institutie si Asociatia de proprietari din care sa reiasa ca nu ne mai ameninta cu taierea curentului sau punerea la plata dupa citirea contorului institutiei chiar daca este o diferenta. Poate ne ajuta cineva cu formularea acestui document si unde si ce ar trebui sa facem.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:41, 3 Martie 2012
Daca intreaga instalatie de curent electric este prevazuta in contractul cu furnizorul, atunci alimentarea cu energie blocurilor respective este legala, iar contorizarea unei acestor parti de instalatie cu pasante este o solutie pentru a fi insusite de asociatie.
Sincer speta este ciudata intrucat este greu de crezut ca blocurile nu au un contor general separat de cel al institutiei, consumatorii fiind diferiti iar imobilele avand destinatie diferita.
Totusi trebuie analizate aspectele tehnice si juridice ale contractului.
De regula la blocuri exista contor separat pentru consumul la comun respectiv casa scarii, lift, subsoluri, iluminat exterior, consum care se imparte in general egal la toti locatarii.
angi25 a scris:

Suntem 150 de apartamente (in 8 blocuri) care primim curent de la o institutie. Intrucat, diferenta dintre contorul institutiei si suma contoarelor noastre era foarte mare....

Este normal sa existe diferenta intre consumul inregistrat pe contorul general si suma contoarelor din apartamente. Si daca scoateti aceste contoare pe casa scarii va ramane aceeasi diferenta.
Aceasta se intampla pentru ca pe fiecare scara de bloc se consuma energie electrica, in afara celei consumate de fiecare apartament, pentru iluminatul casei scarii, poate pentru subsol, pentru spatiile comune ca uscatoare, boxe, sediu asociatie, iluminat exterior si altele.
Pentru a acoperi factura comitetul asociatie trebuie sa stabileasca un mic regulament, simplu si sa-l aplice.
Astfel pe lista e plata se afiseaza pe o coloana valoarea consumului fiecarui apartament conform citirii indexului din apartamente. Suma acestora se scade din totalul facturii. Ceea ce rezulta este consumul comun si se repartizeaza pe numar de persoane din toata asociatia care se alimenteaza de la acel contor comun. Rezulatatul se afiseaza pe o alta coloana pe lista de plata.
Suma celor doua coloane este egala cu factura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

se poate trage curent, fără acordul asociației, de la rețeaua comună din casa scării pentru a ilumina un drum de servitute pentru mai multe blocuri? draghicihome draghicihome Buna ziua. Se poate trage curent de la reteaua comuna din casa scarii pentru a alimenta cu energie electrica iluminatul unui drum de servitute, comun pe mai ... (vezi toată discuția)
Asociatie de locatari Axa04 Axa04 Buna ziua, Va rog recomandare pentru urmatoarea situatie... Asociatie de proprietari care nu are contracte individuale pentru energia electrica. Exista un ... (vezi toată discuția)
Repartizare energie termica Davidcugir Davidcugir Am un apartament in Oradea intr-un bloc cu repartitoare de caldura. Din 2010 nu mai locuieste nimeni in locuinta, deoarece sint rezident in Germania. Din 2011 ... (vezi toată discuția)