avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de inchiriere, spatiu nepredat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de inchiriere, spatiu nepredat

Am calitatea de locatar intr-un contract de inchiriere din 2005. Până in prezent nu am folosit acest spatiu intrucât nu mi-a fost predat pe bază de proces verbal asa cum este prevăzut in contract. Cum pot incheia acest contract, intrucâ nu imi mai este necesar acest spatiu acum după atata timp? Dacă cer rezilierea trebuie să achit chiria la zi? Prescripţia in astfel de contracte curge distinct pentru fiecare prestaţie in parte, nu? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:03, 14 Noiembrie 2008
Fiţi mai explicit. Spaţiul nu v-a fost predat deloc, sau v-a fost predat, dar fără proces verbal? Nu e acelaşi lucru.

Dacă nu vi s-a predat, nu aveţi ce plăti. Invocaţi, dacă vi se cere chiria, excepţia de neexecutare a contractului (lipsa predării folosinţei).

Dacă locatorul v-a predat spaţiul şi l-aţi luat în primire chiar în lipsa unui proces verbal, va trebui să plătiţi chiria, procesul verbal nefiind un element esenţial al contractului.

În acest din urmă caz, procedaţi conform contractului. Presupun că aţi stabilit un termen de preaviz pentru eventualitatea denunţării unilaterale.

Liviu S.Bordaş
Nu mi-a fost predat deloc spaţiul. Multumesc pentru răspuns. O să invoc exceptia de neexecutare si in acelasi timp sa cer si rezilierea contractului.
NU v-a dat cheile, nimic? POate reziliati de comun acord contractul, ce rost are sa mergeti in instanta? Vorbiti cu partea cealalta si incheiati o hartie in sensul asta.
Excepţia de neexecutare o puteţi invoca direct faţă de locator, nu neapărat în instanţă, unde, e adevărat, puteţi s-o invocaţi, dar numai dacă locatorul solicită plata chiriei prin cerere (ca reclamant) sau pe cale reconvenţională (ca pîrît în acţiunea în reziliere).

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezilierea unui contract de inchiriere claudiaanto claudiaanto Buna ziua Am incheiat cu o persoana fizica un contract de inchieriere a unui spatiu. Acuma doresc rezilierea lui, dar proprietarul refuza acest lucru, ... (vezi toată discuția)
Invocarea exceptiei de neexecutare in contractul de locatiune Faur Ionela-Carmen- Cabinet de Avocat Faur Ionela-Carmen- Cabinet de Avocat Locatarul nu si-a mai platit chiria de 3 luni , iar acum doreste sa paraseasca locatia inchiriata , desi contractul de locatiune nu a ajuns la termen , ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de inchiriere claudiaanto claudiaanto Am incheiat un contract de inchiriere a unui spatiu cu o societate. Eu doresc rezilierea contractului, inainte de termen. Proprietarul refuza sa imi accepte ... (vezi toată discuția)