avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reziliere contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reziliere contract de inchiriere

Am incheiat un contract de inchiriere a unui spatiu cu o societate. Eu doresc rezilierea contractului, inainte de termen. Proprietarul refuza sa imi accepte rezilierea contractului susamintit. Ca si optiuni de reziliere, contractul prevede: acordul partilor, expirarea termenului si pt. neexecutare.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Se poate invoca acceptarea tacita, in cazul in care nu primesc nici un raspuns la adresa de reziliere?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:47, 15 Decembrie 2008
Conform art1443cod civil puteti solicita denuntarea unilaterala a contractului de inchiriere, chiar daca nu a fost mentionata in contract aceasta modalitate de incetare, cu conditia acordarii unui preaviz (pentru a da posibilitatea chiriasului sa-si gaseasca al spatiu) Aceasta notificare trebuie facuta in scris si mai indicat prin intermediul executorului judecatoresc.
Problema care intervine este evacuarea, care daca nu se face de buna voie de catre chirias, va trebui sa obtineti prin instanta titlu executoriu de evacuare.
Nu ati inteles bine. Eu sunt chiriasul, nu proprietarul.
Dacă avem în vedere definiţia dreptului locatarului, care este un drept de creanţă, am putea trage concluzia că locatarul poate renunţa la acest drept, aşa cum poate renunţa la orice creanţă. Din acest punct de vedere, s-ar părea că locatarul dintr-un contract de locaţie încheiat pe termen ar putea renunţa la dreptul său, deci ar putea denunţa contractul înainte de expirarea termenului.

Totuşi, trebuie să avem în vedere faptul că denunţarea contractului de către locatar înainte de expirarea termenului este reglementată în mod expres doar în ceea ce priveşte închirierea locuinţelor (Legea nr.114/1996), precum şi faptul că această reglementare este privită ca fiind o excepţie de la cadrul general reglementat de Codul civil.

Mai trebuie să avem în vedere că art.1436 C.civil reglementează şi el concediul (denunţarea unilaterală), dar numai pentru contractele fără termen, iar art.1453 reglementează obligaţia locatarului (din a cărui culpă a fost desfiinţat contractul) de a plăti chiria pe tot timpul necesar unei noi închirieri (ceea ce ar putea însemna cel mult chiria rămasă pînă la expirarea termenului).

Aşa fiind, nu s-ar putea afirma că dreptul de denunţare al locatarului ar exista şi în privinţa locaţiei de drept comun, cu toate că, aşa cum spuneam, dreptul locatarului este un drept de creanţă la care, în principiu, el ar putea să renunţe oricînd.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fapta penala? Irina S. Irina S. Contract de inchiriere intre doua persoane juridice. Obiectul contractului: un spatiu comercial. Locatarul nu isi plateste chiria doua luni iar locatorul il ... (vezi toată discuția)
Evacuare michirto michirto as vrea sa stiu in cazul in care chiriasii nu au platit chiria de 5 luni si nu au contract decat cu un delegat al propietarului facut la o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)
Chiriașul nu mi-a plătit chiria, și o să-i fac o notificare de reziliere prin executor judecătoresc. care e preavizul pe care trebuie să i-l acord? shomescu shomescu Sunt proprietar si am incheiat un contract de inchierere. Chiriasul nu si-a platit chiria. Am sa ii fac o notificare de reziliere prin executor judecatoresc. ... (vezi toată discuția)