Buna..
Cine ma poate ajuta si pe mine...Sunt absolventa de facultate din acest an si nu am primit pana acuma indemnizatie de somaj pt ca nu m-am inscris la ei.Acuma urmeaza sa ma angajez.Mi-am depus dosarul ca sa ma aiba in baza lor de date.
Eu stiu ca se da o prima de angajare de la somaj cat un salar min brut pe tara deoarece ma angajez dupa terminarea facultatii.
Nu am gasit nimic actualizat pe net si nici macar o baza legala.,doar in articole mai vechi din ziare.
Imi puteti spune daca se da aceasta prima si in ce lege este trecuta.
Primul angajator la care te vei angaja dupa terminarea scolii va incheia o conventie cu Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca si va primi luna un salariu minim pe economie timp de 12 luni.
O parte din conditii sunt:
-tu sa nu mai fi lucrat niciodata in alta parte
-sa te mentina angajata timp de minim 24 luni.
Este stimulat angajatorul nu angajatul in acest caz.
Persoana care beneficiaza de somaj si si-a gasit un loc de munca pana terminarea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj beneficiaza lunar pana la terminarea perioadei de un stimulent in valoare de 30% din indemnizatie. Si in acest caz angajatorul va beneficia de un salatiu minim pe economie ca stimulent.
Stimulentul pt angajator il stiu...pt mine v-a primi 1.5* sal brut pt ca ma angajeaza ca absolvent cu studii sup pe un post care necesita acest lucru...si timp de un an nu plateste somajul pt mine.
Daca nu mi se plateste acea prima la inceput...si dupa cum spuneti as primi daca as fi somer indemnizat,30 % din indemnizatia cuvenita....in ce lege este stipulat acest lucru?
Cei de la somaj sunt niste oameni care nu vor sa te ajute parca cu nimic...asa pot sa le arat legea si sa-mi dea chiar si acei 30%(pt ca asa ma bag la somaj 1 luna si apoi ma angajez si imi cer acei bani).Desi am mai citit ca daca as fi in somaj si imi gasesc loc de munca as primi indemnizatia ramasa dar as primi-o cumulat doar dupa 1 an.
Ca sa primiti indemnizatia de somaj ar trebuie sa aveti de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii sau v-ati fi inscris la AJOFM in termen de 60 de zile de la data absolvirii facultatii.
Deci eu ca proaspat absolvent de 5 luni de zile...nu pot sa primesc nici indemnizatia de somaj si nici prima pt ca ma angajez in termen de 6 luni de cand am terminat facultatea?Chiar daca nu am lucrat pana acuma si n-am primit nici somaj?
Si cei 30% de care zicea doamna dinainte?
Nu exista nici o lege a somajului in care sa fie trecute toate aceste neclaritati?
Exista o lege a somajului ... Legea nr.76/2002 republicata.
Daca ati fi citit mai bine mesajul colegei, ati fi observat ca acel stimulent se acorda celor care sunt deja in somaj si se angajeaza in perioada in care beneficiaza de somaj.