Va rog sa ma indrumati cum trebuie sa procedez in urmatorul caz: Terenul pe care sotul meu a construit casa ar fost obtinut printr-un act de donatie in anul 1994 de la parintii lui. S-a inceput in anul 2002 procedura de masuratori si separare teren dar nu sa dus pana la capt si documentatia si-a pierdut valabilitatea dupa 1 an de zile. In acest moment pe ultimul extras cf scos de la cadastru apare astfel:
- teren 1/1 pe numele tatalui sotului(terenul a fost obtinut de acesta de la parintii lui ca mostenire)
- casa C1 (casa batraneasca ) 1/2 pe tata sotului si 1/2 pe mama sotului (care precizez ca in acest moment este decedata)
-casa C2 (casa sotului meu) 1/1 pe numele sotului.
Important: sotul meu mai are 3 frati si doara tatal sotului este in viata.
Necazul este ca nimeni nu-mi poate spune (am fost la vreo 2 notari la un avocat din zona) ce trebuie sa fac eu ca terenul sa apara pe numele sotului meu si daca acest act de donatie poate fi o problema in viitor pentru fiica mea cand noi nu vom mai fi. Va putea oare fiica mea in viitor sa vanda casa fara nici o problema daca aceasta este construita pe un teren obtinut prin donatie, va de pinde acest lucru de fratii sotului sau de nepoti sotului meu? Va rog indrumati-ma ce trebuie facut ca fiica mea sa nu aiba nici un fel de problema in viitor.
doantia este bun propriu al sotului...
in rest nu se intelege mare lucru din caz...intervin, mama, fata....nu s intelege nimic
trebuie sa consultati un avocat cu actele in fata.
in principiu ca fata sa nu aib aprobleme trebuie ca totul sa sfie prin act de vanzare-cumparare pe numele lui.
Acel act de donatie exista ? Este facut in forma autentica? Daca exista si este in forma autentica el trebuia sa fie transcris cum era oe Vremea acea in registrul de transcriptiuni inscriptiuni si apoi dupa cadastru intabulat n cartea funciara. Dupa ce povestiti se pare ca actul de donatie nu s a facut in forma autentica, deci este nul, trebuia sa indeplineasca conditia ceruta de lege, forma autentica. De aceea apare in cartea funciara socrul dvs. Oricum actul de donatie poate fi atacat la moartea socrului dvs de catre ceilalti frati ai sotului pentru ca incalca rezerva succesorala, pot cere raportul donatiei si reductiunea liberalitatii excesive, repet daca acel act exista...daca nu exista in forma ceruta de lege,,,la mostenire dupa socrul dvs pe teren vor veni toti copii dansului.