avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Liberarea condiționatã, în cazul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Liberarea condiționatã, în cazul detențiunii pe viațã.

Nelămurirea mea este de ce codul penal prevede in art.55¹ alin(2) posibilitatea liberării condiționate a condamnatului trecut de 60 de ani, după executarea efectivă a 15 ani de dețenție, din moment ce din același cod penal din art.55 alin(2)
În cazul în care cel condamnat la pedeapsa detenţiunii pe viaţă a împlinit vârsta de 60 de ani în timpul executării pedepsei, detenţiunea pe viaţă se înlocuieşte cu închisoarea pe timp de 25 de ani.
,(înlocuire care operează de drept, obligatoriu) coroborat cu
art.60 alin(2) Cei condamnaţi în timpul minorităţii, când ajung la vârsta de 18 ani, precum şi condamnaţii trecuţi de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei, pot fi liberaţi condiţionat, după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau a unei jumătăţi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute în art. 59 alin. 1.
reiese că pentru aceste persoane există posibilitatea liberării condiționate după executarea efectivă a 12 ani și 6 luni de detenție-jumătatea pedepsei de 25 de ani?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Martie 2012
avadi, utilizator
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 17:38, 6 Martie 2012
Da, pentru ca odata legea prevede o inlocuire de drept a pedepsei , a categoriilor mentionate, neconditionat. Apoi, exista pentru aceste categorii posibilitatea liberarii conditionate, dupa executarea fractiunii de pedeapa prevazuta de lege,1/3 din pedeapsa aplicata, doar daca sunt indeplinite si celelalte conditii.Aceste conditii sunt staruinta in munca, dovezile temeinice de indreptare, etc. ,avandu-se in vedere si antecedentele penale.
Aceleași condiții trebuiesc să fie îndeplinite în ambele cazuri menționate de către mine, dar orice păreri sunt binevenite, chiar și cele neavizate :) .
@avoadi, daca tot ati apreciat ( si chiar ati aplaudat) o parere neavizata, ma vad datoare sa mai incerc: Pentru ca , intr-unul dintre cazuri condamnarea are loc anterior implinirii de catre condamnat a varstei de 60 pentru barbati si 55 de ani pentru femei, iar in celalalt caz , este asa pentru ca impotriva persoanelor are loc condamnarea cand acestea au deja implinita varsta de 60 , respectiv 55 de ani.
Si de aici decurg toate consecintele: celor care implinesc pe parcursul detentiei varsta respectiva, li se comuta pedeapsa din detentiunea pe viata in inchisoare de 25 de ani, cu posibilitatea pentru acestia de a executa efectiv fractia de pedeapsa de 1/3 , si, alaturi de conditiile prevazute de lege , li se recunoaste dreptul de a fi liberati conditionat.Lucrul acesta se intampla si cu cei condamnati la data la care ei aveau deja varsta de 60 , respectiv varsta de 55 ani.
Sper sa fi nimerit-o , macar de data aceasta :">
Si acesti 25 de ani curg din momemntul in care condamnatul a implinit 60 respectiv 55 de ani?Asta insemnand ca undeva pe la 75 respectiv 70 se pot elibera.



Cei condamnaţi în timpul minorităţii, când ajung la vârsta de 18 ani, precum şi condamnaţii trecuţi de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei, pot fi liberaţi condiţionat, după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau a unei jumătăţi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute în art. 59 alin. 1.

Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Comutare de la pedeapsa pe viata la pedeapsa maxima denied denied Am doi prieteni (sot si sotie) condamnati la detentiune pe viata, au executat aprox. 15 ani din pedeapsa si ar dori sa faca cerere de comutare a pedepsei la ... (vezi toată discuția)
Condamnare xeniacristodulu xeniacristodulu cata pedeapsa trebuie executata din 3ani jumatate?cate luni este la an?va multumesc (vezi toată discuția)
Furt mellyyssa mellyyssa sotul meu avea o suspendare de 2 ani jumate in timpul asta a furat 2 salamri subinfluenta drogurilor sa judecat si iau dat 2 ani cu detentie , la cat ... (vezi toată discuția)