avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Liberarea condiționatã, în cazul ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Liberarea condiționatã, în cazul detențiunii pe viațã.

Nelămurirea mea este de ce codul penal prevede in art.55¹ alin(2) posibilitatea liberării condiționate a condamnatului trecut de 60 de ani, după executarea efectivă a 15 ani de dețenție, din moment ce din același cod penal din art.55 alin(2)
În cazul în care cel condamnat la pedeapsa detenţiunii pe viaţă a împlinit vârsta de 60 de ani în timpul executării pedepsei, detenţiunea pe viaţă se înlocuieşte cu închisoarea pe timp de 25 de ani.
,(înlocuire care operează de drept, obligatoriu) coroborat cu
art.60 alin(2) Cei condamnaţi în timpul minorităţii, când ajung la vârsta de 18 ani, precum şi condamnaţii trecuţi de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei, pot fi liberaţi condiţionat, după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau a unei jumătăţi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute în art. 59 alin. 1.
reiese că pentru aceste persoane există posibilitatea liberării condiționate după executarea efectivă a 12 ani și 6 luni de detenție-jumătatea pedepsei de 25 de ani?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Martie 2012
avadi, utilizator
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 17:38, 6 Martie 2012
O alta problema pe care vreau sa o semnalez in legatura cu acest subiect, este legata de art.59 alin(2)
În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. 1 se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz însă, liberarea condiţionată nu poate fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin două treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
.In situatia prezentata de mine, condamnatului cu varsta de peste 60 de ani i se creeaza o situatie mai grea in raport cu ceilalti detinuti, deoarece acesta nu va putea beneficia de durata pedepsei considerata ca executata in baza muncii prestate(libertatea conditionata in acest caz nu ar putea fi acordata decat dupa executarea efectiva a cel putin 2/3 din pedeapsa), din moment ce acesta poate fi liberat conditionat dupa executarea efeciva a 15 ani de inchisoare(12 ani si 6 luni).
Condamnatul neavand astfel nicio motivatie sa presteze munca(inafara faptului ca se va lua in considerare la aprecierea oportunitatii liberarii conditionate-ca staruitor in munca, si binenteles astronomica suma de 30% din salarul minim pe economie pe care o va primi)
se pare ca dvs pierdeti din vedere gravitatea faptei comise si pentru care legea prevede pedeapsa maxima adica aceea a detentiunii pe viata.
mai mult , cel condamnat la detentiune pe viata beneficiaza o data de clementa legii prin comutarea la 25 ani ca si pedeapsa principala apoi mai beneficiaza o data prin faptul ca nu executa ca ceilalti 3/4 din pedeapsa ci 1/2 asa ca......
eu zic ca sunt avantajati chiar mai mult decat e cazul poate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comutare de la pedeapsa pe viata la pedeapsa maxima denied denied Am doi prieteni (sot si sotie) condamnati la detentiune pe viata, au executat aprox. 15 ani din pedeapsa si ar dori sa faca cerere de comutare a pedepsei la ... (vezi toată discuția)
Condamnare xeniacristodulu xeniacristodulu cata pedeapsa trebuie executata din 3ani jumatate?cate luni este la an?va multumesc (vezi toată discuția)
Redozari pedepse dupa noul cod penal sleepy sleepy Buna seara! As dori sa stiu modul de executarea al pedepselor dupa noul Cod Penal... multumesc (vezi toată discuția)