avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Comutare de la pedeapsa pe viata la pedeapsa maxima
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Comutare de la pedeapsa pe viata la pedeapsa maxima

Am doi prieteni (sot si sotie) condamnati la detentiune pe viata, au executat aprox. 15 ani din pedeapsa si ar dori sa faca cerere de comutare a pedepsei la pedeapsa maxima, adica 25 ani. Va rog sa imi spuneti care sunt legile care ar permite aceasta, unde trebuie sa faca cerere, care sunt pasii care trebuiesc urmati si alte informatii care pot fi de folos. Precizez ca detinutii nu sunt cetateni romani si le este mai greu sa se informeze si din cauza limbii si din cauza conditiilor slabe de informare din penitenciare.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Tulcea Detectiv particular , Alte profesii 10:03, 19 Martie 2009
Art.448cpp- Inlocuirea pedepsei detentiunii pe viata cu pedeapsa inchisori se dispune,din oficiu sau la cererea procurorului ori a celui condamnat,de catre instanta de executarte,iar daca cel condamnat se afla in stare de detinere,de catere instanta corespunzatoare in a carei raza teritoriala se afla locul de detinere.
Hotarirea de inlocuire,ramasa definitiva,se pune in executare potrivit dispozitiilor art.420-423.
Multumesc mult. Dar nu se specifica ce conditii trebuiesc intrunite, din cate vad eu. Aveti idee cum trebuie sa sune cererea si unde se trimite? Ma refer la cererea trimisa de catre detinut.
Multumesc.
"Art. 550.....În cazul în care cel condamnat la pedeapsa detentiunii pe viata a împlinit vârsta de 60 de ani în timpul executarii pedepsei, detentiunea pe viata se înlocuieste cu închisoarea pe timp de 25 de ani.

Art. 551 - Liberarea conditionata

Cel condamnat la pedeapsa detentiunii pe viata poate fi liberat conditionat dupa executarea efectiva a 20 de ani de detentiune, daca este staruitor în munca, disciplinat si da dovezi temeinice de îndreptare, tinându-se seama si de antecedentele sale penale.

Condamnatul trecut de vârsta de 60 de ani pentru barbati si de 55 de ani pentru femei poate fi liberat conditionat dupa executarea efectiva a 15 ani de detentiune, daca sunt îndeplinite si celelalte conditii prevazute în alin. 1...."
Art.55c.p. Cel condamnat la pedeapsa detentiunii pe viata poate fi liberat conditionat dupa executarea efectiva a 20 ani de detentiune,daca este staruitor in munca,disciplinat si da dovezi temeinice de indreptare,tinindu-se seama si de antecedentele sale penale.
In codul penal de la art.55 la art.59.-Pedepsele principale-sectiunea 1-Detentiunea pe viata.

Detectiv Particular FILIP STELIAN
Multumesc pentru raspunsuri. M-ar interesa in special comutarea prevazuta de Art.448 cpp-
[quote]Inlocuirea pedepsei detentiunii pe viata cu pedeapsa inchisori se dispune,din oficiu sau la cererea procurorului ori a celui condamnat,de catre instanta de executarte,iar daca cel condamnat se afla in stare de detinere,de catere instanta corespunzatoare in a carei raza teritoriala se afla locul de detinere.
Hotarirea de inlocuire,ramasa definitiva,se pune in executare potrivit dispozitiilor art.420-423.[/quote]

Imi puteti spune unde se adreseaza cererea, cum trebuie sa sune si ce se poate face pentru a creste sansele de reusita?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Redozari pedepse dupa noul cod penal sleepy sleepy Buna seara! As dori sa stiu modul de executarea al pedepselor dupa noul Cod Penal... multumesc (vezi toată discuția)
Reabilitarea judecatoreasca- competenta/termen duicaflorian duicaflorian buna ziuoa unde pot face reabilitarea dupa 17 ani de puscarie sant liber din anu 2004 (vezi toată discuția)
Fapta recidivist Ionuttt93 Ionuttt93 Buna ziua, daca am fost liberat condiționat cu un rest de pedeapsa de 8 luni pana la pedeapsa finala si comit o noua fapta dupa acele 8 luni mi se da si ... (vezi toată discuția)