Am nevoie urgenta de un staft in ceea ce o priveste pe o prietena apropiata a mea:
Locuieste impreuna cu parintii si bunica undeva lg Bucuresti , intr o comuna. Nu demult bunicul s a stins din viata si bunica a ramas unicul proprietar pe acte. Urmand sa se faca succesiunea , bunica l a chemat in instanta pe singurul copil ( tatal prietenei) incercand ca in urma succesiunii si a certificatului de mostenitor sa ramana cu tot iar fiul ei sa ramana pe drumuri cu sotia si copilul. Rugamintea mea este sa ne stafuiti cum trebuie sa procedeze in acesta situatie , si cel mai important daca fiul , in urma decesului tatalui are dreptul la cota parte din mostenire.
Tatal prietenei dvs. trebuie sa mearga la un birou notarial si sa dea o declaratie de acceptare a mostenirii (daca a murit inainte de 1 octombrie 2011 termenul este de 6 luni de la deces dar daca a murit dupa 1 octombrie termenul este de 1 an).
Din momentul in care da acesta declaratie, daca este in termen, nu va mai exista nici o alta posibilitate a buncii de al dezmosteni. Decat daca el l-a omorat pe bunic.
Ulterior, in instanta se va judeca si va obtine ori o parte din bunuri ori o sula (bani).
Cota tatalui este 3/4 din partea bunicului. Adica daca spre exemplu casa era bun comun, bunica va avea 62,5% iar tatal restul de 37,5%