avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis retinut - proces verbal neprimit prin posta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis retinut - proces verbal neprimit prin posta

Am fost prins de radar in localitate cu mult peste viteaza legala. Agentul mi-a suspendat/luat permisul, eu n-am semnat procesul verbal - mentionand ca nu recunosc fapta. Agentul zicea ca o sa trimita procesul prin posta urmatoarea zi. Au trecut mai mult de 10 zile si eu n-am primit nimic. Vreau sa contest in instanta procesul verbal, dar cum nu-l am fizic chiar nu stiu ce sa fac. Ce fac daca procesul verbal nu ajunge deloc in termenul de 15 zile stabilit de lege pt contestatie- sau ajunge in a 15-a zi si eu nu mai am timpul necesar sa ma deplasez in localitatea in care am fost prins (fiind totusi la o distanta considerabila de locul meu de domiciliu)
Pot contesta si fara sa am procesul verbal in mana- mentionand ca nu l-am primt, sau sa incerc sa obtin o copie de la politia locala unde am fost prins? Sau sa ma bazez pe faptul ca daca procesul verbal nu ajunge, nu este comunicat in 15 zile, actil este lovit de nulitate? Chiar nu stiu ce sa fac.
Multumesc pt orice sfat.
Cel mai recent răspuns: Dumitru DASCÃLU , Avocat 09:44, 6 Martie 2012
faceti plangere contraventionala impotriva procesului verbal, solicitati instantei sa oblige IPJ sa trimita procesul verbal la dosar, depuneti anexat la plangere dovada retinerii permisului
Avand in vedere ca nu ati semnat procesul verbal de contraventie, acesta va fi comunicat la domiciliul dvs., iar termenul de 15 zile in care poate fi formulata plangerea contraventionala, curge de la data comunicarii .
Dupa comunicarea procesului-verbal formulati plangerea contraventionala la judecatoria in a carei raza teritoriala a fost constatata contraventia, solicitati apoi eliberarea unui certificat de grefa , iar cu acesta va deplasati la serviciul de politie rutiera si va ridicati permisul de conducere.
Sentinta prin care judecatoria va solutiona plangerea dvs. este definitiva si irevocabila.
Daca plangerea dvs. va fi respinsa, in 15 zile de pronuntarea hotararii, sunteti obligat sa predati permisul de conducere impreuna cu un alt certificat de grefa ce va contine solutia instantei.
Depasirea acestui termen atrage majorarea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce cu inca 30 de zile.
Prin urmare asteptati comunicarea procesului- verbal si apoi urmati pasii mai sus aratati.
multumesc frumos - as mai avea 3 intrebari punctuale
1. sa inteleg ca pot contesta procesul verbal si fara copia acestuia? (fara sa am procesul verbal in mana)
2.procesul verabal trebuie sa vina obligatoriu prin scrisoare recomandata? (deci nu scrisoare simpla)
3. daca nu semnez de preluare, nu-l ridic de la postas/posta in termen de 30 zile (am inteles asta este data maxima de comunicare) procesul verbal este lovit de nulitate? Si daca da - cum procedez pt recuperea permisului.
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
dan21, utilizator
procesul verbal poate fi contestat din momentul in care afli de existenta lui, indiferent daca detii originalul, o copie sau nu detii nici una din acestea
procesul verbal poate fi comunicat prin posta, prin agent (o persoana), prin afisare,
nu exista obligatia de a comunica pv prin scrisoare recomandata
daca refuzati primirea, procesul verbal va va putea fi adus la cunostinta prin afisare la domiciliu (unii postasi considera depunerea in cutie ca fiind afisare si chiar mentioneaza in acte ca l-au afisat)

cu nulitatea este mai complicat, nu experimentati lucruri necunoscute decat daca va asumati si un eventual esec
"nu exista obligatia de a comunica pv prin scrisoare recomandata" - atunci care este, cum se poate calcula si mai ales DOVEDI data comunicarii procesului verbal (data la care incep cei 48 h pt achitarea jumatatii din amenda si cei 15 zile cand se poate contesta procesul verbal)

Alte discuții în legătură

Contestare pv nesosit sebastiant sebastiant buna ziua, am fost oprit de politie cu depasire de viteza, am cerut sami arate verificarea metrologica a radarului dar politistul a refuzat ceea ce am ... (vezi toată discuția)
Amenda radar Harabagiuciprian Harabagiuciprian Buna ziua. As dori sa stiu pasii pentru a contesta o amenda radar si cum pot obtine permisul inapoi in cel mai scurt timp.Mentionez faptul ca am fost surprins ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis - va rog sa-mi dati un raspuns urgent annamarryia annamarryia Buna ziua. Sotul meu a primit ieri un plic de la IPJ precum ca i s-a suspendat permisul pentru 90 de zile conform art 102 alin 3 lit E din oug 195/2002, Scrie ... (vezi toată discuția)