avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda radar

Buna ziua. As dori sa stiu pasii pentru a contesta o amenda radar si cum pot obtine permisul inapoi in cel mai scurt timp.Mentionez faptul ca am fost surprins de un aparat radar cu 104 km/h in localitate dar am fost oprit de un alt echipaj care nu mi-a aratat nicio fotografie, eu nici nu stiu sigur daca eram in localitate cand a inregistrat aceasta viteza ,si nici nu am fost lasat sa scriu nimic la obiectiuni ,spunand domnul agent ca "pe procesul verbal nu scrie toata lumea ce vrea" ci daca am obiectiuni le va scrie el.I-am spus ca obiectev faptul ca nu am fost oprit de agentul constatator,si ca procesul verbal a fost intocmit de un alt agent aflat pe raza acelei localitati ,si ca eu nu am vazut niciun aparat radar pe raza localitatii,iar agentul de politie a scris la obiectiuni cu mana dansului fara sa-mi permita sa scriu eu acestea,a oprit un martor sa semneze deoarece eu am refuzat sa semnezX-(ocesul verbalX-(
Ultima modificare: Luni, 12 Iunie 2017
Harabagiuciprian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Harabagiuciprian , utilizator 08:39, 18 Iunie 2017
1. Ca sa contestati, asteptati sa va fie trimis PV de contraventie. Instructiuni minime gasiti pe verso. Studiati OG2/2001.
2. Ca sa va obtineti temporar permisul, e suficient sa scoateti certificat de grefa, dupa depunerea plingerii contraventionale. Actul va este necesar pentru inapoierea permisului de catre IPJ unde se afla retinut.
3. Va veti judeca in instanta cu politia luni de zile. Daca veti pierde, va trebui sa inapoiati permisul si sa efectuati perioada de suspendare.
4. Ati fost oprit legal, operatorul radar nu trebuie sa fie aceeasi persoana cu agentul care constata.
5. Fotografii, film si alte avize veti primi doar daca depuneti plingerea (si e bine sa solicitati cit mai multe asemenea acte:inregistrare video, aviz metrologic radar, atestat operator, copie dupa manualul radarului, etc). Nu exista obligatia legala ca sa va fie aratat ceva la momentul constatarii.
6. Obiectiile se trec in PV doar de catre agent.
7.Era obligatia legala a agentului constatator sa solicite unui martor semnatura, care sa ateste refuzul.
8. Aveti timp sa studiati intre timp multe alte "intimplari" asemanatoare pe acest forum.
Ultima modificare: Marți, 13 Iunie 2017
latka, moderator
Multumesc pentru ajutor.Va rog sa-mi mai spuneti daca stiti unde ramane permisul? la politia din judetul unde mi-a fost retinut sau este trimis la politia unde am domiciliul?
Nu sunt 100% sigur, dar cred ca pina se implineste termenul in care poate fi depusa plingerea permisul ramine la IPJ unde v-a fost retinut. Termenul de depunere a plingerii (15 zile) incepe de la data stampilata (data postei unde domiciliati) pe plicul in care va va fi trimisa copia PV de contraventie.

Later edit:
HG1391/2006
Articolul 191
(1) În situaţia în care contravenientul a savarsit fapta pe raza de competenţa a altui judet decat cel care îl are în evidenta, permisul de conducere se păstrează la serviciul politiei rutiere pe teritoriul caruia a fost constatata contraventia, până când seful serviciului hotaraste asupra sanctiunii contraventionale complementare, dar nu mai mult de 15 zile de la data retinerii, după care îl trimite serviciului politiei rutiere al judeţului care îl are în evidenta.
(2) Permisul de conducere se păstrează la serviciul politiei rutiere din judeţul care are în evidenta titularul, până la restituire sau, după caz, până la anularea documentului.

Cred ca va trebui sa mergeti la IPJ din judetul unde domiciliati.
Ultima modificare: Marți, 13 Iunie 2017
latka, moderator
Harabagiuciprian a scris:

Buna ziua. As dori sa stiu pasii pentru a contesta o amenda radar si cum pot obtine permisul inapoi in cel mai scurt timp.


Buna seara,
Intati trebuie sa intrati in posesiea PV de contraventie pe care doriti sa il contestati.
In termen de 15 zile de la comunicarea acestuia trebuie formulata plangerea contravetnionala.
Plangerea se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.
Plangerea impotriva procesului-verbal se taxeaza cu 20 de lei, conform OUG nr. 80/2013.
Deci aceasta trebuie sa fie insotita de taxa de timbru de 20 lei ce se achita la taxe locale sau on line.
O data cu depunerea plangerii, depuneti si cererea pentru eliberarea unui certificat de grefa.
Aceasta trebuie insotita de o taxa judiciara de timbru de 1 leu.
Cu certificatul de grefa va prezentati la politia ce va suspendat permisul (daca sunteti in interiorul termenul de 15 zile de la suspendare) sau daca nu, la politia rutiera de domiciliu.
In schimbul certificatului de grefa si a unei declaratii veti primi permisul de conducere.
Succes!
Ultima modificare: Marți, 13 Iunie 2017
Gheorghe Florin, Consilier juridic
Va rog sa ma mai ajutati cu niste lamuriri . Au trecut 5 zile si nu am primit inca nimic.Daca trec cele 15 zile si nu primesc procesul verbal deci nu pot depune contestatia ,cum ranmane cu dreptul de a conduce ,pentru ca dovada expira si ea,iar termenul politiei pentru a trimite p.v.-ul am inteles ca este de 30 zile, si daca nu pot conduce 15 zile si se demonstreaza ca sunt nevinovat ce se intampla?

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala ovidiu_galati ovidiu_galati Ajutati-maaaaaaaaaa Azi am fost filmat cu aparatul radar ca am depasit o dacie papuc pe marcajul continu. A venit dupa mine , m-a oprit si la oprit si pe cel ... (vezi toată discuția)
Permis retinut - proces verbal neprimit prin posta dan21 dan21 Am fost prins de radar in localitate cu mult peste viteaza legala. Agentul mi-a suspendat/luat permisul, eu n-am semnat procesul verbal - mentionand ca nu ... (vezi toată discuția)
Amenda si permis suspendat! emil1702 emil1702 Amenda si permis suspendat! Este luata in considerare limitarea de viteza daca la intrarea in localitate nu este semnalizat prin indicator acest lucru? Poate ... (vezi toată discuția)