avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

O doamna care ma cunoaste de cand eram copil (nu are copii, frati/surori, parinti si a facut deja succesiunea de la sotul decedat in urma cu mai bine de cinci ani), mi-a facut un testament pentru toate bunurile (mobile si imobile) pe care le are.

Exista o singura ruda (din familia sotului decedat) care este fiul verisoarei mamei sotului doamnei care mi-a facut testamentul. El nu s-a prezentat la succesiune pentru ca notarul a zis ca nu este necesar.

Intrebarea mea este: Poate aceast ruda sa atace testamentul ?

Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:14, 15 Noiembrie 2008
Ca idee, din experienta proprie stiu ca daca persoana care face testamentul , in prezenta unui notar, este in deplinatatea facultatilor mintale , atunci nimeni in afara celor trecuti in testament nu poate avea pretentii. Insa acel ... "var" sa ii zicem, poate ataca in instanta testamentul si sa incerce sa demonstreze ca persoana care a facut si semnat testamentul , nu era in deplinatatea facultatilor mintale, in momentul semnarii testamentului, ceea ce este destul de greu. Repet, e doar o parere din experienta si va sfatuiesc sa asteptati si alte mesaje de la persoane calificate de pe acest forum.
bucur2008 a scris:

Exista o singura ruda (din familia sotului decedat) care este fiul verisoarei mamei sotului doamnei care mi-a facut testamentul.


1. la succesiunea doamnei nu pot sa vina decat eventualele rude ale EI, nu si rude ale sotului decedat mai inainte (pentru ca nu sunt rude cu ea)

2. "cuscru' de cumatru' vitreg" si altii asemenea (cum imi place mie sa spun cand pierd sirul ziselor rude) nu sunt cunoscuti in drept. In dreptul succesoral vocatia succesorala merge in linie colaterala pana la gradul IV.
Asta inseamna pana la var primar. Ceea ce noi numim "var primar" este de fapt o ruda de gradul IV. Mai departe a incetat numaratoarea si nu mai intereseaza pe nimeni cine este "fiul verisoarei mamei...".

Concluzia: stati linistita! O astfel de "ruda" nu are calitatea de a ataca testamentul, pentru ca nu-i serveste la nimic. El tot n-ar mosteni chiar daca testamentul n-ar exista.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Noiembrie 2008
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament apărut în timpul dezbaterii succesiunii: beneficiarul testamentului are drepturi egale cu moștenitorul? crimit crimit Sotia are titlu de proprietate impreuna cu unchiul din partea mamei sale (fratele mamei). Unchiul decedeaza si lasa in urma un fiu. Acesta decedeaza cu putin ... (vezi toată discuția)
Testament / mostenire elga50 elga50 Speta este urmatoarea: - EL a fost fiul unei proprietare din blocul meu; - mama lui a decedat in urma cu cca 10 ani, fara ca intre timp acesta sa fi facut ... (vezi toată discuția)
Informatii utile ContSters123009 ContSters123009 Am grija de o pesoana in varsta de 88 de ani locuiesc la ea cu copilul, ea mi-a facut un testament acum o luna insa acolo nu e trecuta nici o clauza de ... (vezi toată discuția)