avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare succesiune

Dorim sa deschidem succesiunea, dar nu prea ne intelegem.
daca mergem la notar, sigur nu facem nimic si va trebui sa ajungem in instanta la partaj judiciar.
nu se poate insa, direct in instanta?
ce acte ne sunt necesare?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cezar augustin Dinu , Avocat 16:52, 4 Martie 2012
1.acte de stare civila a tuturor mostenitorilor si a defunctului.
2.titlurile de proprietate a imobilelor ce se impart
3.dovada ca nu s-a dezbatut inca succesiunea celui mort
4.taxa de timbru de 50 lei pe cap de mostenitor
Trebuie sa treceti in prealabil pe la notar pentru o incheiere obligatorie pe care o da acesta si care va este necesara la instanta.
Alaturi de taxa de timbru de 50 lei/mostenitor, se plateste o taxa de timbru in cuantum de 3% din valoarea bunurilor incluse in masa succesorala.
adriana olteanu a scris:

Alaturi de taxa de timbru de 50 lei/mostenitor, se plateste o taxa de timbru in cuantum de 3% din valoarea bunurilor incluse in masa succesorala.


Daca nuse face dovada de la pct.3 (in baza art.109 pct.4) se va respinge actiunea ca prematura, si cei 3% se vor irosi degeaba. consider ca - in deschiderea actiunii - se poate merge pe 50/cap, urmand ca pentru cei 3% sa se procedeze la o cerere de asistenta publica judiciara (DACA veniturile reclamantului se incadreaza la conditiile de acordare a asistentei judiciare)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune claudia violeta claudia violeta Avand in vedere noua lege a taxelor de timbru, financiar este mai convenabil sa se dezbata succesiunea la notar sau in instanta ? Este adevarat ca daca se ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune-neintelegeri intre mostenitori mariancristielena mariancristielena dezbaterea succesiunii,cand sunt doi mostenitori,si unul dintre ei nu este de acord cu inceperea succesiunii,si impartirea 50%- 50%,care este pasul de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune in instanta ContSters257326 ContSters257326 Buna ziua apelez la comunitatea avocatnet, fiindca nu sunt lamurit, desi am discutat atat la notar cat si cu un avocat, care sunt modalitatile de dezbatere ... (vezi toată discuția)