Intentionez sa fac o plangere impotriva unui PV de constatare a depasirii concentratiilor maxime admise ale poluantilor din apele uzate evacuate, prin care am fost instiintati ca datoram "penalitati",. PV este intocmit in baza oug nr. 107/ 2002 si HG nr 472/2000 si a abonamentului de utilizare a resurselor de apa incheiat cu Apele Romane.
Nelamurirea mea consta in temeiul legal care sta la baza plangerii si procedura care se aplica.
Am gasit pe forum un model de plangere, insa acesta se inemeiaza pe OG nr. 2 privind regimul contraventiilor.
Are incidenta OG nr. 2 in aceasta speta?
Impotriva unui proces verbal (inclusiv cel intocmit de Apele Romane) se poate face contestatie in temeiul OG2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
Conform art 31 din ordonanta:
Art. 31.- (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face
plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.
(2) Partea vatamata poate face plangere numai in ceea ce priveste despagubirea, iar cel caruia ii apartin bunurile confiscate, altul decat contravenientul, numai in ceea ce priveste masura confiscarii.
Insa verificati mai intai conditiile din art 17 al aceleiasi ordonante, fiind posibil sa solicitati anularea procesului verbal, ceea ce v-ar scuti de stres :
Art. 17. - Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.
O.G. nr. 2/2001 este legea-cadru in domeniul contraventional si este aplicabila spetei dvs. daca procesul verbal este de stabilire si sanctionare a contraventiilor, deci daca vi s-a aplicat o amenda! Din mesajul dvs. rezulta ca prin procesul verbal ati fost instiintat ca datorati penalitati, nu ca vi s-ar fi aplicat o amenda contraventionala!
Pentru depăşirea concentraţiilor maxime admise ale poluanţilor din apele uzate evacuate, înscrise în contractele de furnizare a serviciilor specifice, utilizatorii sunt penalizaţi în cuantumul prevăzut în anexa nr. 7 la OUG nr.107/2002.
Împotriva procesului-verbal de constatare şi de stabilire a penalităţilor unitatea în cauză poate face plângere, în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea comunicării, la judecătoria în a cărei rază teritorială a fost săvârşită abaterea. Hotărârea prin care se rezolvă plângerea este definitivă. Procesul-verbal de stabilire a penalităţilor, neatacat în justiţie în termenul stabilit, constituie titlu executoriu în înţelesul art. 372 lit. b) din Codul de procedură civilă.
(art.5 alin.6 din Anexa nr.5 la OUG nr.107/2002)