Pe un tiltu de proprietate al unui teren sunt inscrise 4 persoane diferite pentru fiecare fiind mentionata suprafata pe care o detine.Intrebarea mea este cum se procedeaza pentru ca fiecare sa obtina propriul lui titlu de proprietate sau act oficial pe care sa fie mentionat dreptul de proprietate numai asupra parti lui de teren.
va puteti adresa unui cadastrist. acesta va efectua impartirea terenului , ulteriro cu cadastrele de dezmembrare se merge la un notar si s eface partaj voluntar notarul intabuleaza.
daca nu exista intelegere intra coproprietari , se investeste instanta cu actiunea av ca ob iesirea din indiviziune. se efectueaza o expertiza .
mai usor si ieftin este la instanta de judecata , faceti actiunea in care mentionati suprafe tele fiecare cat are si actul prin care au fost dobandite si apoi la primul termen formulati o tranzactie conform intelegerii partilor temeiul de drept art.271
c.pr.civ.
Subsemnatul(a) .............. domiciliat(ă) în ............. str. ........... nr. .... apartamentul nr. .... chem în judecată pe ............. domiciliat în ............. str. ......... nr. .... etajul .... apartamentul .... pentru ca prin hotărârea ce veţi pronunţa să declaraţi ieşirea noastră din indiviziune asupra imobilului din ............ str. ......... nr. .... nr. carte funciară ............ nr. topografic ........... şi să ne atribuiţi fiecăruia loturi în proporţie de ....... pentru mine şi de ...... pentru pârât, cu împărţirea fructelor şi veniturilor în valoare de lei .......... încasate de pârât. Cer, de asemenea, cheltuieli de judecată şi onorariu de avocat.
Motivele acţiunii:
În fapt, prin actul de vânzare-cumpărare autentificat de ......... sub nr. .... din ........, subsemnatul am cumpărat de la .......... sora pârâtului, cota de ...... proprietate indiviză din imobilul sus-menţionat, devenind astfel proprietar indivizar împreună cu pârâtul, care refuză să pună capăt acestei situaţii prin bună învoială.
În drept, îmi întemeiez cererea pe dispoziţiile art. 728 C. civ., şi ale Legii nr. 603/1943.
Înţeleg să mă folosesc de expertiză, cercetare la faţa locului şi probă cu acte, şi anume de actul de vânzare-cumpărare autentificat de .......... sub nr. ......... din .......... prin care am devenit proprietar indivizar asupra imobilului a cărei împărţire o cer.
Depun prezenta cerere, precum şi copie certificată de pe actul susmenţionat, în dublu exemplar, dintre care unul pentru instanţă şi altul pentru a fi comunicat pârâtului.
Data
..........
Semnătura reclamantului,
........................
DOMNULUI PREªEDINTE AL JUDECÃTORIEI .........................