avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata salariului pentru zi nelucrata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata salariului pentru zi nelucrata

Daca un salariat nu a putut presta activitatea la unitatea unde lucreaza, din cauza interdictiei personalului in zona respectiva, cum va fi platit pe ziua respectiva? Ma intereseaza baza legala.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 21:50, 5 Martie 2012
Cine a pus si de ce interdictie ?

Art.164 alin.3 C.mun. dispune> Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.

Este vorba de interdictia circulatiei in urma exploziei de la Sighetu Marmatiei. Salariatii unitatii noastre nu au avut acces la biroul unde lucreaza.
Multumesc pentru raspuns!
In acest sens, angajatorul este cel care va trebui sa va plateasca ...
@nicoleta23,

In opinia mea, este vorba despre o situaţiile care a condus la întreruperea temporară a activităţii ,pt. 1 zi lucratoare, si care nu s-a produs din culpa salariatilor, ci circumscris unui caz fortuit ,explozia produsa in apropierea locului de munca ce a facut imposibila deplasarea la serviciu,de aceea,as opina ca situatia se incadreaza la art.53(1)Codul Muncii:

"Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3)"

Deci,concluzionand,angajatii pot fi platiti cu 75%din salariul de baza pt. acea zi.
Nu are cum sa fie aplicabile acele dispozitii ... cazul fortuit de care faceti referire nu intra sub incidenta somajului tehnic...nu este vorba despre o suspendare a c.i.m. ...

Alte discuții în legătură

Incetare activitate cf art.52 alin1 lit c din cm antonia_m09 antonia_m09 As vrea sa stiu daca la o societate cu activitate de costructii este legala suspendarea pe 30 zile a CIM angajatilor( fara plata slariilor) datorita incetarii ... (vezi toată discuția)
Somajul tehnic teodoradi teodoradi Este legala trimiterea unor angajati cu C.M. pe perioada nelimitata in somaj tehnic pt.1,2 sau 3 zile /luna ,in fapt ei fiind prezenti(si desfasurand ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata Tavan01 Tavan01 Este posibil ca angajatorul sa ma bage obligat in concediu fara plata doar pt faptul ca spune ca lunile astea nu e de munca si sa intram in concediu prin ... (vezi toată discuția)