avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... existenta interesului legitim
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

existenta interesului legitim

Buna ziua. Am cumparat o masina prin leasing. Am intrat in proprietatea masinii la finalizarea contractului de leasing. Detin o imputernicire de la firma de leasing pt recuperarea taxei de prima inmatriculare.
Deschid actiune in instanta, in care firma de leasing este reclamant, prin mine mandatar si solicit restituirea taxei de prima inmatriculare mie, mandatarului si beneficiar al contractului de leasing.
Ce vreau sa va intreb: se poate respinge actiunea pentru lipsa interesului direct si personal, atat timp cat reclamantul este firma de leasing si solicita restituirea catre mine?
Cum pot sa apar existenta interesului?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: manuelle , utilizator 17:38, 6 Martie 2012
nu se pune problema lipsei de interes deoarece dvs actionati in numele si pe seama firmei de leasing, adica chiar titulara dreptului de a solicita aceasta returnare.
Nu faceti confuzie ca acel caz in care dvs actionati in nume propriu dar pe seama firmei de leasing.
Deci este corecta formularea cererii de chemare in judecata in felul urmator:
" SC ......LEASING...(firma de leasing) ....reprezentata prin mandatar.....SC...X...SRL (eu)

solicit anularea actului administrativ....si restituirea sumei incasate cu titlu de taxa de prima inmatriculare direct catre mandatarul meu...SC ....X...SRL" ?

Iar in apararea de fond sustin:.....
Onorata Instanta va rugam sa aveti in vedere faptul ca sesizarea instantei de judecata justifica interes, in sensul ca la data introducerii cererii de chemare in judecata interesul reclamantei este legitim corespunzator cerintelor legii materiale si procesuale. Interesul este legitim atunci cand se urmareste afirmarea sau realizarea unui drept subiectiv recunoscut de lege, respectiv a unui interes ocrotit de lege si potrivit scopului economic si social pentru care a fost recunoscut.
Interesul este personal si direct, adica folosul practice urmarit prin declansarea procedurii judiciare sa apartina celui care recurge la actiune. Si de asemenea interesul este nascut si actual, exista in momentul in care este formulata cererea.

Sunteti amabili sa-mi dati si acest sfat? Este corecta formularea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala activa in actiunea de contencios administrativ manuelle manuelle Am achizitionat o autoutilitara in sistem de leasing in anul 2007. In 2010 am devenit proprietarul autoutilitarei. Taxa de prima inmatriculare a fost platita ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa auto lumiiana lumiiana eu am cumparat masina noua, in leasing, la tiriac leasing. in conditiile astea imi mai pot recupera taxa auto? multumesc (vezi toată discuția)
Recuperare taxa prima inmatriculare SC Global Expert Consulting SRL SC Global Expert Consulting SRL Buna ziua, in luna martie 2008, am achizitionat un autoturism in leasing financiar pentru care am platit la vremea aceea o taxa de prima inmatriculare (TPI) ... (vezi toată discuția)