Buna ziua. Am cumparat o masina prin leasing. Am intrat in proprietatea masinii la finalizarea contractului de leasing. Detin o imputernicire de la firma de leasing pt recuperarea taxei de prima inmatriculare.
Deschid actiune in instanta, in care firma de leasing este reclamant, prin mine mandatar si solicit restituirea taxei de prima inmatriculare mie, mandatarului si beneficiar al contractului de leasing.
Ce vreau sa va intreb: se poate respinge actiunea pentru lipsa interesului direct si personal, atat timp cat reclamantul este firma de leasing si solicita restituirea catre mine?
Cum pot sa apar existenta interesului?
Va multumesc
nu se pune problema lipsei de interes deoarece dvs actionati in numele si pe seama firmei de leasing, adica chiar titulara dreptului de a solicita aceasta returnare.
Nu faceti confuzie ca acel caz in care dvs actionati in nume propriu dar pe seama firmei de leasing.
Deci este corecta formularea cererii de chemare in judecata in felul urmator:
" SC ......LEASING...(firma de leasing) ....reprezentata prin mandatar.....SC...X...SRL (eu)
solicit anularea actului administrativ....si restituirea sumei incasate cu titlu de taxa de prima inmatriculare direct catre mandatarul meu...SC ....X...SRL" ?
Iar in apararea de fond sustin:.....
Onorata Instanta va rugam sa aveti in vedere faptul ca sesizarea instantei de judecata justifica interes, in sensul ca la data introducerii cererii de chemare in judecata interesul reclamantei este legitim corespunzator cerintelor legii materiale si procesuale. Interesul este legitim atunci cand se urmareste afirmarea sau realizarea unui drept subiectiv recunoscut de lege, respectiv a unui interes ocrotit de lege si potrivit scopului economic si social pentru care a fost recunoscut.
Interesul este personal si direct, adica folosul practice urmarit prin declansarea procedurii judiciare sa apartina celui care recurge la actiune. Si de asemenea interesul este nascut si actual, exista in momentul in care este formulata cererea.