avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Calitate procesuala activa in actiunea de contencios ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Calitate procesuala activa in actiunea de contencios administrativ

Am achizitionat o autoutilitara in sistem de leasing in anul 2007. In 2010 am devenit proprietarul autoutilitarei. Taxa de prima inmatriculare a fost platita in 2007 de firma de leasing in contul meu ca utilizator. Pentru recuperarea taxei de inmatriculare cine are calitate procesuala activa: firma de leasing sau eu ca beneficiar? Cererea trebuie formulata de mine in nume propriu sau in calitate de mandatar al firmei de leasing , de la care detin o procura in acest sens?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:16, 26 Februarie 2012
Calitatea procesuala o are firma de leasing ... asadar, dvs in calitate de mandatar puteti prmova actiunea in numele societatii de leasing.
asa am considerat si eu. In consecinta am inaintat in justitie actiunea pt recuperarea acestei taxe si mi s-a respins. Motivarea spune asa: "Cu toate ca taxa a fost achitata de Leasing...in contul firmei X ( al meu ) este una discriminatorie, tribunalul apreciaza ca actiunea se impune a fi respinsa. Astfel, actiunea este formulata de firma de Leasing....care nu a achitat taxa in numele sau , ci asa cum reiese din ordinul de plata existent la dosar, taxa a fost achitata in contul firmei X (al meu) , aceasta fiind persoana indreptatita la incasarea sumei. Pe de alta parte firma X nu are calitate de reclamant in dosar, ci pe cea de mandatar. Prin urmare firma X nu are calitate procesuala activa in cauza , motiv pentru care tribunalul va respinge cauza"
Cum ma sfatuiti sa-mi motivez recursul?
Va multumesc anticipat
Motivati recursul pe faptul ca dreptul de proprietate apartine firmei de leasing pana la achitarea leasing-ului . in timp ce dumneavoastra sunteti doar beneficiarul contractului de leasing si utilizatorul autoturismului.

Vedeti si acest articol
www.avocatnet.ro/content/art...
normal trebuia sa introduceti in cauza firma de leasing , singura care poate recupera taxa...oricum actiunea ar fi trebuit respinsa prin admiterea exceptiei lipsei calitatii procesuale active, nu pe fond.
este corect decizia instantei deoarece , mandatul in instanta este unul special ( adica penru dosarul acesta anume) si autentificat, conform art. 67 alin 2 Cod. proc.civ, nu este un mandat prezumat, adica simplul fapt ca ati achizitionat prin leasinfg nu este suficient in justificarea mandatului
prin urmare nici la recurs nu cred ca aveti sanse daca nu prezentati un mandat special pentru acest proces de la firma de leasing
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Antoanela Geaman, Avocat
Chiar daca in prezent eu sunt proprietarul masinii, tot in calitate de mandatar trebuie sa cer restituirea, deoarece la momentul platii ....februarie 2007 ....firma de leasing era proprietarul si deci titularul obligatiei de plata a taxei. Am inteles bine?
Pentru ca motivarea sentintei in prima instanta este destul de ciudata...se recunoate de catre judecator dreptul meu la incasarea taxei, dar mi se respinge actiunea pentru ca nu am formulat-o in nume propriu....

dar detin acest mandat special de la firma de leasing pe care l-am si depus la dosar....aici este paradoxul

@av.antoanelageaman
Ma intelegeti, dna Av. Antoanela Geaman? Detin aceasta procura speciala autentificata la notar, am formulat cererea in prima instanta in calitate de mandatar al firmei de leasing si am cerut sa mi se restituie mie suma ce reprezinta taxa, in baza mandatului pe care il detin si pe care l-am anexat. Mi s-a respins pentru ca nu am calitate de reclamant in instanta

[Mesaj editat - pct. 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Existenta interesului legitim manuelle manuelle Buna ziua. Am cumparat o masina prin leasing. Am intrat in proprietatea masinii la finalizarea contractului de leasing. Detin o imputernicire de la firma de ... (vezi toată discuția)
Reuperare taxa auto 2010 nidac nidac Buna ziua, In ianuarie 2013 am solicitat in instanta recuperarea taxei auto (2061 Ron) platita in 2010 pentru un autoturism nou Ford Focus. Deoarece nu mai ... (vezi toată discuția)