avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Calomnie ! Se poate intenta asa ceva?
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Calomnie ! Se poate intenta asa ceva?

Va scriu aici pt. ca am un prieten care se confrunta cu urmatoarea situatie:

A scris (el zice ca nu a scris) pe site-ul unei televiziuni cateva randuri despre o persoana (securist, labil psihic si mai multe...)

1. poate persoana careia s-a adresat aceste cuvinte sa intenteze proces de calomnie?
2. daca da care sunt sansele sa castige "calomniatul" si care ar fi repercursiunile pt cel care a calomniat ?
3. el zice ca administratorul siteului a dat ip-ul, desi nu cred asta pt ca nu ar da asa la oricine ip-ul unui post (zic eu). Merge la cacialma pt ca deja a trimis o scrisoare (atentie a facut presiuni !) in care spune ca are ip-ul de la administrator si ca este a persoanei in cauza. Voi ce crede-ti? Are cum sau merge pe cacialma?
4. cat este de greu sa demonstrezi prin ip ca acel post a fost scris de el ??? ( aici va rog sa-mi raspunde-ti cat mai detaliat daca se poate !!)
5. poate sa-l dea in judecata pe cel care a scris scrisoare prin care il acuza ca el a facut calomnia ?? (eu asa l-am sfatuit dar ii este frica ca daca il da in judecata va intenta procesul de calomnie)
6. daca a fost postat in 2011 se aplica legea din 2011 NU? Adica atunci insulta si calomnia nu erau incriminate de lege nu ?????

Rog un raspuns urgent deoarece vreau sa-l linistesc pe prietenul meu !

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:33, 5 Martie 2012
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 416 din 14 iunie 2011 a fost publicata decizia nr. 8 din 18 octombrie 2010 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Decizia 8/2010) privind examinarea recursului in interesul legii cu privire la consecintele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 62 din 18 ianuarie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea si completarea Codului penal, precum si pentru modificarea si completarea altor legi asupra activitatii dispozitiilor art. 205, 206 si 207 din Codul penal si a dispus:
Normele de incriminare a insultei si calomniei cuprinse in art. 205 si 206 din Codul penal, precum si prevederile art. 207 din Codul penal privind proba veritatii, abrogate prin dispozitiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispozitii declarate neconstitutionale prin Decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curtii Constitutionale, nu sunt in vigoare”

Este dificil,dar nu imposibil a se demonstra autorul unei postari
In temeiul deciziei nr 8/20101 a ICCj nu se justifica eventuala actionare in instanta care ar avea solutia de respingere
Eventual daca partea poate sustine si poate proba ca afirmatiile au cauzat prejudicii de imagine,de reputati,de onoare ,poate solicita daune,pe calea unei actiuni civile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnie insulta orsaia2006 orsaia2006 Sunt un Presedinte intr-o Asociatie de Propietari ,unul din propietari mi-a scris o scrisoare si mi-a bagat-o in cutia de scrisori prin care imi spune ca sunt ... (vezi toată discuția)
Calomnia Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Cunoşteam că art. 205,206,207 C.pen au fost reincriminate ca urmare a unei decizii de necunstituţionalitate a unei legi care dezincrimina insulta, calomnia ... (vezi toată discuția)
Calomnie si test poligraf cml cml Calomnia este scoasa din codul penal? In ce conditii putem cere testul cu poligraful? Martorii ori faptuitorul nu pot refuza aceasta proba? (vezi toată discuția)