avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara, am cateva nelamuriri pentru care as avea nevoie de indrumare in ceea ce priveste succesiunea. Vrem sa inaintam actele pentru mostenire dupa doua imobile, este vorba de o casa in care sunt proprietari bunica cu 1/2 si bunicul meu cu 1/2, bunicul este decedat din 1995, si un apartament in care sunt proprietari mama cu 1/2 si tata cu 1/2, mama a decedat in 11.08.2011.
- daca bunicul a avut actiuni dupa care s-a facut succesiune, sunt obligata ca actele de mostenire pentru casa sa le fac la acelasi notar la care s-a facut succesiunea pentru actiuni? Avand in vederea ca notarii au tarife diferite nu mi se pare normal sa fiu obiligata sa fac actele la notarul "X"
- cum se va imparti intre mine, tata si bunica jumatatea din casa care era pe numele bunicului?
- cum am putea, eu si tata, sa cedam partea nostra din casa in favoarea bunicii, am inteles ca daca au trecut 6 luni de la deces nu se mai poate ceda partea, se poate face doar prin donatie sau prin contract de vanzare-cumparare
- avand in vedere ca bunicul a murit in 1995 si se face mostenirea doar acum trebuie platita o amenda sau o taxa suplimentara?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 22:34, 5 Martie 2012
Se intelege ca s-a dezbatut succesiunea dupa bunicul si s-au stabilit mostenitorii si cotele. In acelasi fel se va imparti si casa . Nu sunteti obligati sa mergeti la acelasi notar .Nu trebuie sa cedeze cotele bunicii, ci raman in indiviziune pana la moartea acesteia ,urmand ca bunica sa locuiasca in continuare in casa.Nu ati precizat daca sunt bunicii materni sau bunicii paterni .
Daca sunt bunicii paterni , dupa bunicul sunt mostenitori tatal dvs. si bunica :tata 3/4 (daca nu mai are frati), bunica 1/4 din masa succesorala.. Masa succesorala dupa bunicul este :1/2 din casa .Nu aveti dreptul la mostenire dupa bunicul patern ,daca tatal dvs,. traieste .
Mostenirea poate fi deschisa oricand, nu sunt sanctiunici taxa catre stat e putin mai mare.,
Daca tatal doreste neaparat sa vanda cota sa bunicii, o poate face la notariat . Dupoa mama dvs. mostenitori sunt :tatal dvs. cu 1/4 si dvs. 3/4 din masa succ.(daca nu aveti frati , daca mai aveti frati toti veti lua 3/4 .)Masa succesorala este 1/2 din casa.
Multumesc mult de tot. Este vorba de bunicii materni. Noi vrem neaparat sa gasim o varianta prin care casa ca fie integral pe numele bunicii, se poate face contract de vanzare cumparare cu valoare de 1 ron sau 0?
Dupa bunicul o sa platiti 1% impozit pe masa succesorala pentru ca dezbaterea succesiunii are loc la mai Bine de 2 ani de la decesul acestuia, pe langa onorariul notarului, in mod normal dosarul succesoral a fost deschis pentru acele actiuni si Deci notarul ar trebui sa fie tot acel ce v a dezbatut prima oara, pentru ca este vorba de un supliment la mostenire. Este posibil sa cereti si transferul dosarului la alt notar , procedura care dureaza ceva timp...pentru ca dosarul se preia prin Camera Notarilor Publici.
Contratul de vanzare cumparare ca sa nu fie nul trebuie sa aibe un pret real si sincer! Deci 1 Ron nu este nici real nici sincer.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 15 ani kike kike Tatal meu a decedat in anul 1995.Nu am facut succesiunea pana in prezent.Nu am facut succesiunea nici dupa bunicii paternali .Ce parere aveti;trebuie facute ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral urmat de vanzare -cumparare cristinaiasi cristinaiasi Buna ziua. Vroiam sa va intreb a cat parte din mostenire imi revine in urma vanzarii unui teren la tara in urmatorul caz: -parintii mei au divortat cand ... (vezi toată discuția)