avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... circuitul civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

circuitul civil

Imi puteti spune in ce situatii, un imobil este scos din circuitul civil ?
Cel mai recent răspuns: getuta , utilizator 17:04, 16 Noiembrie 2008
- Cînd imobilul intră în patrimoniul public al statului
- Cînd, prin lege, se instituie o indisponibilizare temporară a imobilului
- Cînd, prin voinţa părţilor, se instituie o interdicţie (temporară) de înstrăinare a bunului

Practic, doar trecerea bunului în patrimoniul public constituie o veritabilă scoatere din circuitul civil. Celelalte sunt doar cauze de inalienabilitate cu caracter temporar (vezi l.18/1991, L.112/1995 sau diverse clauze contractuale, cum ar fi interdicţia de înstrăinare a imobilului afectat garanţiei imobiliare).

Liviu S.Bordaş
Bunurile scoase din circuitul civil nu pot constitui obiectul anumitor acte juridice (vanzare-cumparare , donaite , etc ).
Spre exemplu , bunurile din domeniul public , bunurile proprietate publica nu pot constitui obiectul unor acte de vanzare cumparare , intrucat sunt inalienabile ( nu pot fi instrainate catre terte persoane.)
Sunt , de asemenea , insesizabile ,imprescriptibile (nu pot fi dobandite prin uzucapiune )
Exista anumite bunurile care , prin declaratia legii , au fost scoase din circuitul civil.
In schimb , aceste bunuri proprietate publica pot fi inchiriate , concesionate sau date in administrare.
Ultima modificare: Duminică, 16 Noiembrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc, pe asta s-a axat coproprietarul nr.2 in instanta . Sustine ca procura data de el nu este valabila ptr. celelalte 4 contr. de impr. cu gar imob., deoarece in procura scrie ca imobilul se afla in circuitul civil. Mai sustine ca nu a fost instiintat de nimeni asupra notarii ipotecilor. Se pare ca va castiga procesul, deoarece creditorii au recunoscut ca nu au vorbit vreodata cu el. S-a discutat mult si pe "interdictia de vanzare si instrainare " lucru despre care am "vorbit" cu Dvs. si se pare ca aveti dreptate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare primarie gavril.magurean gavril.magurean CUM SE INTABULEAZA DE PE DOMENIUL PUBLIC PE PRIMARIE ,TREBUIE FACUTA HOTARARE DE CONSILIU SAU SE INTABULEAZA DIRECT? SI CE AR TREBUII SA CONTINA HOTARAREA ? (vezi toată discuția)
Regim juridic al terenului miki_M miki_M Cand intrebi despre regimul juridic al unui teren , ti se comunica si proprietarul ??? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Împrumut persoane fizice cu gaj apartament dobândit cu interdicție de înstrăinare mada1212 mada1212 Buna ziua , am o întrebare am un apartament prin contract de vanzare cumpărare prin donație de fonduri , se poate lăsa gaj , sau ce variante alternative ar ... (vezi toată discuția)