- Cînd imobilul intră în patrimoniul public al statului
- Cînd, prin lege, se instituie o indisponibilizare temporară a imobilului
- Cînd, prin voinţa părţilor, se instituie o interdicţie (temporară) de înstrăinare a bunului
Practic, doar trecerea bunului în patrimoniul public constituie o veritabilă scoatere din circuitul civil. Celelalte sunt doar cauze de inalienabilitate cu caracter temporar (vezi l.18/1991, L.112/1995 sau diverse clauze contractuale, cum ar fi interdicţia de înstrăinare a imobilului afectat garanţiei imobiliare).
Bunurile scoase din circuitul civil nu pot constitui obiectul anumitor acte juridice (vanzare-cumparare , donaite , etc ).
Spre exemplu , bunurile din domeniul public , bunurile proprietate publica nu pot constitui obiectul unor acte de vanzare cumparare , intrucat sunt inalienabile ( nu pot fi instrainate catre terte persoane.)
Sunt , de asemenea , insesizabile ,imprescriptibile (nu pot fi dobandite prin uzucapiune )
Exista anumite bunurile care , prin declaratia legii , au fost scoase din circuitul civil.
In schimb , aceste bunuri proprietate publica pot fi inchiriate , concesionate sau date in administrare.
Multumesc, pe asta s-a axat coproprietarul nr.2 in instanta . Sustine ca procura data de el nu este valabila ptr. celelalte 4 contr. de impr. cu gar imob., deoarece in procura scrie ca imobilul se afla in circuitul civil. Mai sustine ca nu a fost instiintat de nimeni asupra notarii ipotecilor. Se pare ca va castiga procesul, deoarece creditorii au recunoscut ca nu au vorbit vreodata cu el. S-a discutat mult si pe "interdictia de vanzare si instrainare " lucru despre care am "vorbit" cu Dvs. si se pare ca aveti dreptate.