avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... regim juridic al terenului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

regim juridic al terenului

Cand intrebi despre regimul juridic al unui teren , ti se comunica si proprietarul ???
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Georgeta Anghel (Rusu) , Avocat 10:05, 23 Iunie 2011
Nu. Presupune altceva.
Prin regimul juridic al terenurilor intelegem ansamblul de reguli de fond si de forma care guverneaza actele juridice cu privire la terenuri.
Terenurile care fac parte din domeniul public sunt inalienabile, imprescriptibile si insesizabile (art. 5 alin. 2 din Legea nr. 18/1991 rep. si art. 11 din Legea nr. 213/1998). Sunt inalienabile intrucat, nefiind in circuitul civil, dreptul de proprietate asupra acestor terenuri nu poate fi instrainat. Sunt imprescriptibile sub un dublu aspect:
- imprescriptibilitatea dreptului la actiune in revendicarea terenurilor care fac obiectul domeniului public;
- imposibilitatea dobandirii de catre terti a terenurilor din domeniul public, prin efectul prescriptiei achizitive (adica al uzucapiunii).
Sunt insesizabile, adica creditorii statului sau unitatilor administrativ-teritoriale nu pot urmari, in vederea indestularii creantelor lor, terenurile care fac parte din domeniul public, intrucat bunurile ce apartin domeniului public, fiind inalienabile, sunt implicit si insesizabile.
Actele juridice incheiate cu nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al bunurilor din domeniul public sunt lovite de nulitate absoluta (art. 11 alin. 2 din Legea nr. 213/1998).
Terenurile apartinand domeniului public pot fi date in administrare regiilor autonome ori institutiilor publice sau pot fi concesionate ori inchiriate (art. 135 alin. 5 din Constitutie, art. 12 din Legea nr. 213/1998 si art. 84 din Legea nr. 69/1991). Astfel, potrivit art. 12 alin. 1 din Legea nr. 213/1998, bunurile din domeniul public pot fi date, dupa caz, in administrarea regiilor autonome, a prefecturilor, a autoritatilor administratiei publice centrale si locale, a altor institutii publice de interes national, judetean sau local. Statul sau unitatile administrativ-teritoriale pot face orice acte de dispozitie cu privire la terenurie din domeniul lor privat, asemenea oricarui proprietar particular.
Legea nr. 69/1991 prevede ca instrainarea bunurilor apaninand domeiului privat al comunelor, oraselor sau judetelor, schimburilor de terenuri, delimitarea sau partajarea imobilelor aflate in indiviziune cu acest domeniu privat, renuntarile la drepturi sau recunoasterile de drepturi in favoarea tertelor persoane se fac pe baza de expertiza insusita de consiliu (art. 84 alin. 3). In continuare, aceeasi lege prevede ca vanzarea, concesionarea, inchirierea si locatia de gestiune se fac prin licitatie publica (art. 84 alin. 2).
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatiune in participatiune igna_florin igna_florin [b]Intrebarea mea este daca este posibil sa se realizeze un contract de asociatiune in participatiune intre o s.c., in calitate de asociat prim, si consiliul ... (vezi toată discuția)
Bunul public al statului ioanandrei ioanandrei va rog sa ma lamuriti in urmatorul subiect: prin HOTARIRE JUDECATOREASCA se poate dispune vinzarea catre o persoana fizica a unui BUN IMOBIL AFLAT IN DOMENIUL ... (vezi toată discuția)
Spatii verzi drbiaf drbiaf Buna seara! Ma intereseaza daca legea legata interzicerea construirii pe spatiile verzi este inca in vigoarae sau a suferit modificari.Mai concret, un teren ... (vezi toată discuția)