avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... bunul public al statului
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

bunul public al statului

va rog sa ma lamuriti in urmatorul subiect: prin HOTARIRE JUDECATOREASCA se poate dispune vinzarea catre o persoana fizica a unui BUN IMOBIL AFLAT IN DOMENIUL PUBLIC AL STATULUI ROMAN ?
Este adevarat ca un bun imobil aflat IN DOMENIUL PUBLIC AL STATULUI trebuie trecut in DOMENIUL PRIVAT AL STATULUI ca apoi sa fie vindut daca este temei legal, dar aceasta trecere se poate face numai prin H.G sau LEGE votata de PARLAMENT si NU prin HOTARIRE JUDECATOREASCA ?
VA MULTUMESC MULT.
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 16:04, 1 Iulie 2009
Bunurile din domeniul public sunt inalienabile, ceea ce inseamna ca nu pot fi vandute.
Pentru a putea fi instrainat, bunul din domeniul public al statului trebuie mai intai trecut in domeniul privat.

Reglementarea acestei chestiuni se gaseste in Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia.
"Art. 10
(1) Dreptul de proprietate publică încetează, dacă bunul a pierit ori a fost trecut în domeniul privat.
(2) Trecerea din domeniul public în domeniul privat se face, după caz, prin hotărâre a Guvernului, a consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, dacă prin Constituţie sau prin lege nu se dispune altfel."

"Art. 11
(1) Bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile, după cum urmează:
a) nu pot fi înstrăinate; ele pot fi date numai în administrare, concesionate sau închiriate, în condiţiile legii;
b) nu pot fi supuse executării silite şi asupra lor nu se pot constitui garanţii reale;
c) nu pot fi dobândite de către alte persoane prin uzucapiune sau prin efectul posesiei de bună-credinţă asupra bunurilor mobile.
(2) Actele juridice încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (1) privind regimul juridic al bunurilor din domeniul public sunt lovite de nulitate absolută."

In concluzie, instanta judecatoreasca nu poate dispune vanzarea unui bun apartinand domeniului public al statului.
Daca bunul respectiv este intr-adevar in domeniul public al statului ( deci apare intr-un inventar al bunurilor din domeniul public, atestat prin hotarare de Guvern) atunci intr-adevar instanta nu putea sa dispuna in sensul vanzarii lui. Dar, daca bunul este in domeniul privat al statului, situatia se schimba. In cadrul litigiului trebuia sa se faca probe din care sa rezulte carui domeniu apartine bunul respectiv.
Poate chiar exista probe din care sa rezulte carui domeniu apartine bunul respectiv...nu ar trebui mai intai cercetat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regim juridic al terenului miki_M miki_M Cand intrebi despre regimul juridic al unui teren , ti se comunica si proprietarul ??? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Cumparare concesiune julianus julianus am un contract de concesiune pe 49 ani ,pe 3 ha pamant , dar as dori sa-l cumpar . Exista o lege ceva ca sa imi ofere aceasta posibilitate? (vezi toată discuția)
Uzucapiune... de la sine mb3_48900 mb3_48900 Buna ziua, Am nevoie de un sfat. Bunica mea a detinut, cu acte, o proprietate mai bine de 30 de ani, in judetul Valcea. Inca de la inceput, si-a intins ... (vezi toată discuția)