avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune... de la sine
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune... de la sine

Buna ziua,

Am nevoie de un sfat. Bunica mea a detinut, cu acte, o proprietate mai bine de 30 de ani, in judetul Valcea. Inca de la inceput, si-a intins gardul mai mult decat avea voie cu vreo 200 de mp. Acum, dupa moartea bunicii, mama mea a mostenit proprietatea.
In ce conditii poate sa intre legal si in posesia celor 200 de mp in plus? Cei 200 mp nu au avut niciodata alt proprietar decat statul. E suficient sa mearga la primarie si sa ceara modificarea actelor? Trebuie sa dea in judecata primaria? Poate sa cumpere pur si simplu terenul in plus de la primarie?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:59, 16 August 2009
Actiune in instanta in contradictoriu cu primaria pentru uzucapiunea de 30 de ani!
=D>
Luati-va un avocat si jumatate din problema este deja rezolvata!
=D>
MIHAI GRIGORE a scris:

Actiune in instanta in contradictoriu cu primaria pentru uzucapiunea de 30 de ani!
=D>
Luati-va un avocat si jumatate din problema este deja rezolvata!
=D>



Iar dacă vă luaţi un avocat bun, problema va fi rezolvată în întregime B-)

:yeah:
Exista doua situatii posibile:
1) Daca cei 200mp se afla in domeniul privat al statului se aplica dreptul comun in materia proprietatii asa cum stipuleaza art 5. al (2) din legea 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia si deci se poate incerca uzucapiunea daca sunt indeplinite conditiile legale.
2) Daca cei 200mp se afla in domeniul public al statului conform art. 11 al (1) pct. (3) al aceleasi legi "nu pot fi dobandite de alte persoane prin uzucapiune sau prin efectul posesiei de buna credinta asupra bunurilor mobile". Astfel in acest caz nu aveti nici o posibilitate legala de a intra in proprietatea celor 200mp.
Asta in masura in care este corect ce spuneti ... anume ca terenul este al statului. -cu precizarile facute de rares-.
Daca nu este real .. se schimba socoteala. Oarecum .... in sensul ca nu mai exista nici o interdictie.

Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
Alin Paidiu, Avocat
Ce inseamna domeniu privat al statului si domeniu public al statului? Adica de ce sunt doua si ambele ale statului?

Alte discuții în legătură

Domeniul public al orasului casiba casiba Buna ziua. Cand se considera ca un bun donat orasului (UAT) trece in domeniul public al acesuia: in momentul in care exista HCL in acest sens sau in momentul ... (vezi toată discuția)
Concesiune irinoaia irinoaia Buna ziaVa rog sa imi spuneti daca pot concesionade la primarie, terenul din fata blocului fara ai schimba destinatia,doar ca doresc sa nu se mai intre cu ... (vezi toată discuția)
O comuna poate renunta la dreptul sau de proprietate asupra unui teren aflat in domeniul privat? s_mari s_mari O comuna poate renunta la dreptul sau de proprietate asupra unui teren aflat in domeniul privat dar pe raza administrativ teritoriala a altei ... (vezi toată discuția)