Este posibil ca un consilier juridic angajat al unei societati comerciale cu activitate de consultanta in afaceri si management, sa reprezinte in instanta un client persoana fizica al societatii ? In cazul in care se poate, este suficienta o imputernicire sub semnatura privata din partea clientului p.f. ?
Il poate reprezenta, ca mandatar neavocat ... Temeiul juridic al reprezentării convenţionale îl găsim înscris în art. 67 alin. 1 c.proc.civ. care prevede: „Părţile pot să exercite drepturile procesuale personal sau prin mandatar”. Ca urmare, părţile au posibilitatea de a decide dacă vor sta personal în proces sau printr-un mandatar.Din textul art.67 c.proc.civ. rezultă că părţile pot fi reprezentate şi printr-un mandatar. În principiu, orice persoană capabilă poate reprezenta în instanţă pe o altă persoană care este parte într-un proces civil.
Mandatarul nu este parte în proces, deoarece exercită drepturi şi îndeplineşte obligaţiile procesuale în numele şi în interesul părţii pe care o reprezintă. Prin urmare, partea care doreşte să fie reprezentată în proces va da un mandat persoanei care doreşte să o reprezinte. Mandatul este concretizat într-o procură judiciară, care este autentificată de către un notar public.
Mandatul poate fi dat unei persoane fizice care nu are calitatea de avocat sau unui avocat.
Dacă mandatul este dat unui neavocat, potrivit art.68 alin.4 c.proc.civ., mandatarul nu poate pune concluzii decât prin avocat, cu excepţia consilierului juridic care, potrivit legii, reprezintă partea – în speţă, este vorba despre persoane juridice.
Am vazut ca subiectul postat de mine a trezit interesul si pe alocuri iritarea. Ma bucura ca am primit niste raspunsuri, sau mai bine zis mi-au fost confirmate unele opinii. Nu inteleg totusi de ce am provocat iritarea userului "themis". Nu sunt vreun fel de pirat, sau vreun impostor. Am pus o intrebare, nu v-am luat clientii, d-le themis. Am cel putin aceeasi pregatire pe care presupun ca o aveti si dvs. Unde este "tupeul" ?
alexjur, vă rog să citiţi mai atent postările. Afirmaţia privind tupeul, precum şi atitudinea iritată, nu-mi aparţin.
Nu am obiceiul de a face astfel de observaţii cu privire la userii acestui forum.
Pun intervenţia dumneavoastră pe seama grabei.
În privinţa naturii reprezentării în instanţă, se pare că am avut dreptate. :) Nu e un reproş. În fond, dacă avocaţii îşi doresc să autentifice acte, consilierii de ce nu şi-ar dori să-şi practice profesia fără oprelişti? E firesc.
Procurator?
ContSters40598
Este posibil un mandat dat de o terta persoana neruda unei persoane (nu avocat sau consilier, o persoana oarecare)pt a o reprezenta in instanta ca procurator, ... (vezi toată discuția)