avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Insotitor persoana cu handicap sau asistent persoana ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Insotitor persoana cu handicap sau asistent persoana cu handicap

Buna seara!
Oricat am incercat sa gasesc prin hatisul asta legislativ nu am reusit sa ma dumiresc: care este diferenta dintre asistentul persoanal al persoanei cu cu handicap si insotitor persoana cu handicap (nu ma refer la persoana angajata pentru ingrijirea unei persoane cu dizabilitati grave).
Si o alta intrebare: cum sunt platite aceste categorii?
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
Costin Cozma, utilizator
Asistentul personal este persoana angajata prin contract individual de munca pentru a se ocupa de persoana cu handicap care nu se descurca singura.
Asistentul personal poate fi chiar una din rudele persoanei cu handicap sau poate fi un asistent personal profesionist.
Persoana cu handicap grav are dreptul, in baza evaluarii sociopsihomedicale, la un asistent personal.
Adultul cu handicap grav sau accentuat care nu dispune de spatiu de locuit, nu realizeaza venituri ori realizeaza venituri de pana la nivelul salariului mediu pe economie poate beneficia de ingrijirea si protectia unui asistent personal profesionist.
Contractul individual de munca al asistentului personal se incheie cu primaria localitatii de domiciliu sau resedinta a persoanei cu handicap grav, dupa caz, in termen de maximum 30 de zile de la data inregistrarii cererii. Contractul individual de munca se intocmeste in 3 exemplare, cate unul pentru fiecare parte contractanta, iar cel de-al treilea exemplar se transmite directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in termen de 5 zile de la incheierea acestuia.
Contractul de munca al asistentului personal profesionist se incheie de catre directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, sau de catre furnizorii de servicii sociale privati, acreditati in conditiile legii.
Serviciul prestaţii sociale şi facilităţi pentru persoane cu handicap / Compartimentul persoane adulte cu handicap permanent,asigură acordarea dreptului la asistenţă socială sub forma prestaţiilor sociale =insotitor şi a facilităţior sociale persoanelor cu handicap, conform încadrării prevăzute în certificatul de încadrare în grad de handicap, în termen de valabilitate, conform prevederilor Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap,republicată.
acordarea de prestatii sociale persoanelor cu handicap (indemnizatii lunare, buget personal complementar lunar, indemnizatii de insotitor, indemnizatii ale persoanei cu handicap ce beneficiaza de serviciile asistentului personal aflat in concediu de odihna)
Persoanele adulte cu handicap grav beneficiază de:
- indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 202 lei;
- buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 91 lei ;
- indemnizaţie de însotitor, în cuantum de 416, sau asistent personal.


Sursa:
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Asistentul personal este o persoana agreeata de persoana cu handicap grav si este angajat al Primariei sau, in Bucuresti, al Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului de sector. Acesta trebuie sa isi desfasoare activitatea la domiciliul persoanei cu handicap grav.
Insotitorul poate fi orice persoana pe care o doreste persoana cu handicap grav si poate apela la el ori de cate ori are nevoie (nu este obligatoriu ca insotitorul sa fie acelasi, ph poate apela la oricine doreste pentru a-l ajuta). Pentru plata insotitorului, persoana cu handicap grav primeste lunar 530 lei. Persoana cu handicap poate plati, din acesti bani, pe cineva care sa o ajute sa mearga la medic, la cumparaturi, etc.

De putin timp am obtinut  certificatul de încadrare cu grad de handicap grav.Sint imobilizat la pat ,incapabil sa  i-mi rezolv nevoile curente legate de  igiena, hrana.Evaluarea a fost facuta la domiciliu iar in chestionarul la care am raspuns a fost   mentionata si starea civila:divortat,fara copii. Nu retin sa se fi discutat ceva despre indemnizatie sau asistent. Spre surpriza mea Certificatul de incadrare  a fost de handicap grav fara insotitor sau indemnizatie.  S-a solicitatat o audienta la seful directiei...Am fost reprezentat de cumnat si sora.Rezultatul: o contestatie depusa si comentariile acestuia (slabe sperante,lipsa fonduri ,in situatia unui aviz nagativ mai am dreptul la alta contestatie peste 1 an?) Certificatul urmeaza a intra la plata in iunie. INTREBARE:-care sint posibilitatiile legale in situatia in care contestatia va purta aviz defavorabil? pt. ca evident nu pot astepta un an . Multumesc,pt un posibil raspuns.
Cf.art.13din HOTÃRÂRE Nr. 430 din 16 aprilie 2008
pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare a
persoanelor adulte cu handicap:

(2) Certificatele de încadrare în grad de handicap şi certificatele de orientare profesională
pot fi contestate, potrivit art. 13 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2003, în maximum
30 de zile de la comunicare, la Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu
handicap, denumită în continuare Comisia superioară.

(3) Contestaţiile se depun şi se înregistrează la secretariatul comisiei de evaluare care a
eliberat documentul, iar acesta va transmite contestaţia şi dosarul persoanei în cauză, în
termen de 5 zile lucrătoare, Comisiei superioare.
(4) Contestaţiile se soluţionează prin decizii emise de Comisia superioară, în termen de 45
de zile lucrătoare de la data înregistrării
.
(5) Deciziile Comisiei superioare pot fi atacate potrivit Legii contenciosului administrativ
nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Cererile adresate instanţei de
contencios administrativ sunt scutite de taxa judiciară de timbru.



Concluzie,asteptati decizia emisa de Comisia superioara in urma contestatiei dvs.Daca nu sunteti multumit de solutie,puteti ataca decizia in instanta de contencios adminstrativ.
Ultima modificare: Luni, 30 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la munca adytz_1979 adytz_1979 Buna ziua, O persoana detine certificat de handicap gradul 1 permanent,nerevizuibil si conform legislatiei in vigoare are dreptul si primeste indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Drepturi la un loc de munca pentru persoanele cu gradul i de handicap cu insotitor eirenee eirenee buna seara am 24 de ani, tocmai am terminat o facultate si as dori sa caut un loc de munca. problema cu care ma confrunt si sunt total debusolata sunt ... (vezi toată discuția)
Pensie ilie26 ilie26 Mama mea si-a facut dosar de pensie de handicap,si a fost incadrata la gradul I(unu).Dupa spusele ei ar fi trebuit sa ia prima pensie in oct. si intradevar a ... (vezi toată discuția)