Asistentul personal este persoana angajata prin contract individual de munca pentru a se ocupa de persoana cu handicap care nu se descurca singura.
Asistentul personal poate fi chiar una din rudele persoanei cu handicap sau poate fi un asistent personal profesionist.
Persoana cu handicap grav are dreptul, in baza evaluarii sociopsihomedicale, la un asistent personal.
Adultul cu handicap grav sau accentuat care nu dispune de spatiu de locuit, nu realizeaza venituri ori realizeaza venituri de pana la nivelul salariului mediu pe economie poate beneficia de ingrijirea si protectia unui asistent personal profesionist.
Contractul individual de munca al asistentului personal se incheie cu
primaria localitatii de domiciliu sau resedinta a persoanei cu handicap grav, dupa caz, in termen de maximum 30 de zile de la data inregistrarii cererii. Contractul individual de munca se intocmeste in 3 exemplare, cate unul pentru fiecare parte contractanta, iar cel de-al treilea exemplar se transmite directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in termen de 5 zile de la incheierea acestuia.
Contractul de munca al asistentului personal profesionist se incheie de catre directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, sau de catre furnizorii de servicii sociale privati, acreditati in conditiile legii.
Serviciul prestaţii sociale şi facilităţi pentru persoane cu handicap / Compartimentul persoane adulte cu handicap permanent,asigură acordarea
dreptului la asistenţă socială sub forma
prestaţiilor sociale =insotitor şi a facilităţior sociale persoanelor cu handicap,
conform încadrării prevăzute în certificatul de încadrare în grad de handicap, în termen de valabilitate, conform prevederilor Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap,republicată.
acordarea de prestatii sociale persoanelor cu handicap (indemnizatii lunare, buget personal complementar lunar, indemnizatii de insotitor, indemnizatii ale persoanei cu handicap ce beneficiaza de serviciile asistentului personal aflat in concediu de odihna)
Persoanele adulte cu handicap grav beneficiază de:
- indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 202 lei;
- buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, în cuantum de 91 lei ;
- indemnizaţie de însotitor, în cuantum de 416, sau asistent personal.
Sursa:
[ link extern ]