avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Socrul meu are 54 de ani si, in urma unui accident de munca (i-a fost gaurit abdomenul cu o bormasina-nu stiu daca mai are acte de atunci-habar nu are daca are/avea drepturi), a ramas fara un rinichi si o parte din ficat. A mai lucrat de atunci dar acum se simte obosit si nu mai poate lucra. E somer. Intrebarile mele sunt:

1. Are dreptul la pensie de invaliditate? Ce alte drepturi are?
2. Cui trebuie sa ma adresez? Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez?

Va multumesc




[Mesaj editat - in forum nu se stabilesc relatii profesionale]
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:24, 9 Martie 2012
Trebuia sa precizati stagiul de cotizare realizat de socrul dvs. Teoretic, o persoana de varsta socrului dvs. trebuie sa aiba un stagiu de 25 de ani pentru a beneficia de pensie de invaliditate. Daca socrul dvs. si-ar fi pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza accidentului de munca, ar fi putut beneficia de pensie de invaliditate indiferent de stagiul de cotizare realizat.

Luati legatura cu medicul curant sau cu medicul de familie sa vada daca, in urma investigatiilor medicale, se impune trimiterea la cabinetul de expertiza medicala. Incadrarea in grad de invaliditate este de competenta exclusiva a medicului expert al asigurarilor sociale, care emite o decizie asupra capacitatii de munca.
Art. 71 - Legea nr. 263/2010
(1) Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale, iar in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de catre comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(2) Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului, sau, dupa caz, la comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(3) In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.
........................................................
62 de ani (nu 54), 23 de ani in campul muncii, grupa a IIA de munca, accident de munca (i-a fost gaurit abdomenul cu o bormasina) in urma caruia i s-a taiat o parte din ficat,, i-a fost extirpat unul din rinichi.
Socrul dvs. trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de 27 de ani. Daca ati fi spus perioada lucrata in grupa II de munca, v-as fi spus daca a realizat acest stagiu. Restul depinde exclusiv de medici. Nu am cum sa stabilesc eu, licentiat in stiinte juridice, pe un forum, daca socrul dvs. si-a pierdut capacitatea de munca total sau partial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare pe caz de boala. mirela_ila mirela_ila As vrea sa stiu si eu care sunt formalitatile pentru pensionarea pe caz de boala.Mama mea are 56 de ani si doar de 5 ani are carte de munca,cum se poate ... (vezi toată discuția)
Pensionare fara vechime in munca scorus69 scorus69 Buna ziua o ruda de a mea este nascut in 1972 si nu are pe cartea de munca decat 5 ani de munca.Acum are probleme mari de sanatate.Poate cumva sa se ... (vezi toată discuția)
Pensia de boala marcelinio marcelinio Spuneti-mi va rog daca in momentul depunerii dosarului de pensionare( de boala) conteaza daca sunt in campul muncii sau nu.In ce constau diferentele si ... (vezi toată discuția)