avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deschidere dosar de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deschidere dosar de succesiune

nedumerirea mea sta in felul urmator,anul trecut a decedat tata,in luna septembrie 2011. de atunci au trecut cca 6 luni.
in cursul zilei de azi pe adresa si pe numele fratelui meu a primit o invitatie de la un cabinet notarial in care este invitat in data de 15 marite a.c. sa deschida dosarul de succesiune.interesant este ca nimeni din succesori nu au cerut asta,nici eu,nici mama,nici fratele meu.
ceea ce doresc sa stiu,este daca putem sa ne alegem noi notarul ori a devenit si asta o obligatie?,din cate stiu eu succesiunea se face la cerere ,insa poate sunt dezinformat eu.
in alta ordine de ideii,nu trebuia sa primim toti aceasta inviatie,de ce doar o singura persoana a primit,eu si mama nu am primit nimic,nici o norificare.
Cel mai recent răspuns: alex3x , utilizator 09:36, 11 Martie 2012
Sunteti sigur de lucurul acesta? Pentru ca nu exista o asemenea practica! Mai ales ca succesiunea se dezbate oe VCC si notarul nu poate cita succesibilii inainte de deschiderea procedurii succesorale. Dvs tb sa adresati unui notar public de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu. Trebuie sa aveti certificatul de deces in original sau copie actele de stare civila din care sa rezulte gradul de rudenie cu defunctul, cartile de identitate actele de proprietate pentru bunurile defunctului, certificate fiscale pentru acestea daca sunt imobile sau autovehicul.
Termenul de optiune succesorala este de 6 luni in cazul dvs, deci trebuia sa faceti in acest termen care este in martie pentru dvs, declaratii de acceptare a succesiunii sau de renuntare la aceasta sau acum la dezbatere sa fa eti dovada ca ati acceptat tacit.

Nu vi se pare curios ca fratele dvs a primit acea invitatie si v a anuntat? Tocmai acum dupa 6 luni ?!! Si dvs si mama nu?nu cred ca e notarul...de vina... El nu stie cine moare sau se naste ca nu lucreaza la starea civila .......
asta mi se pare curios si mie,extrem de curios,mai ales ca eu nu mai locuiesc in ro.
si nu am avut in origianal nici un act ,nici de deces nici de de proprietate al defunctului tata.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2012
alex3x, utilizator
Atunci purtati o discutie cu fratele dvs si vedeti ce este cu acea invitatie in ghilimele a notarului....va spun in cunostinta de cauza ca asa ceva nu exista......
acum am avut o conversatie telefonica cu un notar din oradea,i-am explicat problema,si mi-a dat o lamurire de-a dreptu naucitoare,se pare ca e o practica in oradea,...cei de la primarie trimit la camera notarilor certificatele de deces,iar notarii le iau si isi incearca norocul,sfatul lui a fost sa ignoram aceasta invitatie si daca dorim sa facem succesiunea sa ne alegem singuri notarul.
Asta e chiar explicatie naucitoare!!!! Nu am auzit de asa ceva........dvs va puteti adresa oricarui notar public de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu.....

Alte discuții în legătură

A intervenit vreo lege? doberv doberv a intervenit vreo lege care sa oblige persoanele care nu au dezbatut mostenirea dupa defuncti sa o faca ? acum 10 zile cineva a primit o cotatie de la un ... (vezi toată discuția)
Succesiune-donatie ghici_2013 ghici_2013 Buna ziua! Va rog in raspuns pentru urmatoarea situatie: Ambii parinti decedati(tata 1993,mama 2010).Dinte cei 6 copii,unul decedat(are la randul lui 2 ... (vezi toată discuția)
Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)