avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deschidere dosar de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deschidere dosar de succesiune

nedumerirea mea sta in felul urmator,anul trecut a decedat tata,in luna septembrie 2011. de atunci au trecut cca 6 luni.
in cursul zilei de azi pe adresa si pe numele fratelui meu a primit o invitatie de la un cabinet notarial in care este invitat in data de 15 marite a.c. sa deschida dosarul de succesiune.interesant este ca nimeni din succesori nu au cerut asta,nici eu,nici mama,nici fratele meu.
ceea ce doresc sa stiu,este daca putem sa ne alegem noi notarul ori a devenit si asta o obligatie?,din cate stiu eu succesiunea se face la cerere ,insa poate sunt dezinformat eu.
in alta ordine de ideii,nu trebuia sa primim toti aceasta inviatie,de ce doar o singura persoana a primit,eu si mama nu am primit nimic,nici o norificare.
Cel mai recent răspuns: alex3x , utilizator 09:36, 11 Martie 2012
mi-am gasit raspunsul chiar daca e naucitor.stiam din experienta anilor petrecuti in romania,ca o banca are notarul ei,si nu iti da imprumutul numai daca faci actele cu notarul agreeat de banca,insa chiar m-a socat raspunsul primit.si ca sa elimin orice suspiciune legata de discutia cu notarul pe care l-am sunat,am mai sunat un notar,si culmea acelasi raspuns,apoi cand doi zic ca esti beat....meri si te culci.!!!
multumesc de raspunsuri
este o practica in Romania de a se trimite anexa A de la primarie direct la notar.Nu numai in Oradea, si in Brasov se practica la fel. Poti alege notarul tau doar inainte de a fi repartizat dosarul din oficiu, de la Primarie (sau de la Camera Botarilor publici). Daca ai dezbatut succesiunea pana atunci te duci si ii arati notarului . Cand declara decesul, cel care il declara completeaza acea anexa, care cuprinde printre altele si posibilii mostenitori.
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
nanita, utilizator
o fi o practica insa nu e obligatorie,pot alege singur ceea ce doresc sa fac,nu ma poate obliga nimeni deci nu e cazul ca pot alege doar inainte de a fi repartizat la notar dosarul,va rog sa imi precizati ce ati dorit sa sa spuneti ca pot alege doar pana la repartizare!!!daca nu doresc succesiunea?,e problema mea cand o fac si unde o fac,nimeni nu ma poate obliga.am sau nu dreptate?
.P.S am vorbit si cu biroul notarial in cauza,si mi-a zis ca doar daca doresc sa fac succesiunea la ei ,nu e o obligatie.
oricum pentru mine ramane o pratica ciudata indeifernet unde o fi in oradea ori la brasov,ori in alta parte.
Din cate am inteles eu, tatal dvs a decedat in septembrie (adica inainte de intrarea in vigoare a codului civil) Termenul de acceptare a succesiunii este, in acest caz, de 6 luni. Dupa acest termen platiti taxe de dezbatere a succesiunii (respectiv impozit, la notar). Pana atunci e gratis (adica platiti doar onorariul notarului). In calitate de fiu puteti sa o dezbateti oricand dar, daca fratele dvs merge la notar atunci, e bine sa mergeti toti. Neprezentarea poate fi interpretata ca o renuntare. Daca asa v-a spus notarul poate ca nu e obligatoriu sa mergeti la el. Eu stiu ca la noi, daca iti e repartizat dosarul la un notar nu te poti muta. Poate e o practica locala, nu stiu. Parerea mea este sa trimiteti o scrisoare recomandata pe adresa notarului si sa solicitati sa va amane pentru cand puteti veni in tara.
Sa inteleg ca nu va intereseaza mostenirea sau de ce spuneti ca puteti face ce doriti? Puteti renunta la mostenire si printr-o declaratie autentica data acolo, la un notar, delaratie pe care o trimiteti celor din tara si nu mai aveti nici o treaba.
Stimata doamna,ceea ce am omis cu buna stiinta in expunerea mea,este faptul ca nu este nimic de mostenit,problema masei succesorale a parintilor nostri e rezolvata de vreo 5 ani,cu mult inainte sa moara tata.
va rog imaginati-va socul avut cand a primit fratele meu invitatia(el fiind in ro si avand grija de ei,este beneficiarul intregii averi a parintilor,eu am reuntat in favoarea lui ),primul impuls a fost ca eu am facut chestia cu notarul sau mama,ma rog pana sa se lamureasca problema au existat cateva suspiciuni.ceea ce nu e tocmai placut.
si din cauza cui? din cauza ca autoritatliile din romania isi baga nasul unde nu le fierbe oala.
in opinia mea aceest tip de practica este extrem de ciudat,si il consider un amestec in viata mea privata,ma bucur ca nu este obligatoriu,am fi fost nevoiti sa facem un lucru care odata a fost facut.
am parasit romania cu regeret in momentul in care mi-am pierdut speranta acolo,am ajuns sa ma simt mai acasa in strainatate decat unde m-am nascut,si chestia patita mi-a dat inca o data convingerea ca am ales calea cea mai buna pt mine sa plec din tara, frumoasa,insa pacat ca e populata.
subiect inchis

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A intervenit vreo lege? doberv doberv a intervenit vreo lege care sa oblige persoanele care nu au dezbatut mostenirea dupa defuncti sa o faca ? acum 10 zile cineva a primit o cotatie de la un ... (vezi toată discuția)
Succesiune-donatie ghici_2013 ghici_2013 Buna ziua! Va rog in raspuns pentru urmatoarea situatie: Ambii parinti decedati(tata 1993,mama 2010).Dinte cei 6 copii,unul decedat(are la randul lui 2 ... (vezi toată discuția)
Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)