avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Am fost chemat la executor sa dau o declaratie privind ...
Discuție deschisă în Executare silită

Am fost chemat la executor sa dau o declaratie privind bunurile pe care le detin, ce se intampla daca nu ma prezint?

Buna ziua,

Am primit un fel de somatie de forma:
"In conformitate cu dispozitiile art. 373 ind. 1 si 373 ind. 2 cod proc. civila, prin prezenta vi se pune in vedere ca la data de... la ora de .... sa va prezentati la sediul nostru din ...... pentru a comunica relatii in vederea solutionarii dosarului de executare nr. .... si pentru a achita suma de .... + dobanda ............
................. In caz contrar se va proceda la urmarirea mobiliara conform art. 411 cod proc. civila si la urmarirea imobiliara conform art. 492 cod. proc. civila cu ajutorul organelor de politie."

Acum nu stiu cum sa procedez pentru ca oricum nu am nici un bun pe numele meu in afara de o canapea achizitionata acum 8 sau 9 ani de zile. Locuiesc cu prietena, sora si parintii, locuinta este a parintilor, prietena mea cand s-a mutat a venit si cu tv-ul si laptop-ul ei la mine.
Ceea ce detin sunt 50% din actiunile unei firme pe care a infiintat-o sora mea numai ca si firma e plina de datorii, are conturile blocate iar bunuri nici atat.
Loc de munca nu am (lucrez la negru cum s-ar spune, mai castig un ban din care sa ma intretin).
Ce ma sfatuiti sa fac?
1. Sa ma duc la executor si sa-i spun care este situatia?
2. Daca nu ma prezint ce mi se poate intampla? instiintarea nu a venit cu recomandata ori altceva ca sa stie sigur ca am primit-o.
3. Executorul poate veni la domiciliu si sa intre in casa fara acordul proprietarilor (in cazul meu parintilor)?
4. Daca vine si intra in casa cu ajutorul organelor de politie, de unde stie judecatorul care bun e al cui? Acte nu sunt pentru toate bunurile, de ex. actele pentru laptop-ul prietenei nu sunt la ea ci la mama ei care i l-a cumparat si care nu locuieste in tara, poate sa-i ia ei laptop-ul pentru simplu fapt ca locuieste impreuna cu mine? Eu ii dau canapeaua daca vrea, as vrea sa-l vad cum o cara? dar eu pe ce mai dorm? stiam ca unele bunuri nu pot fi urmarite, care sunt mai exact acele bunuri? - aici intreb in situatia in care executorul vrea sa ia si bunurile care nu-mi apartin, dar pentru care nu sunt acte doveditoare ca apartin prietenei sau tatalui meu de exemplu?
Eu am mai fost executat silit anul trecut pentru un alt credit pe care il platisem in proportie de 70% inainte sa fie declarat scadentat iar apoi mi s-a cerut o suma la fel de mare ca si creditul initial, executorul judecatoresc (altul decat cel de acum a trimis 2 somatii de plata si apoi a lasat-o balta pentru ca i-am spus ca nu am nici un bun urmaribil si nu sunt angajat). A trecut 1 an de la ultima somatie de plata.

Sper sa ma puteti ajuta iar daca doriti sa ma judecati va spun doar ca banii luati de pe card au fost folositi pentru a ajuta o persoana bolnava si care mi-a promis ca mi-i inapoiaza, din pacate nu a mai reusit sa traiasca pentru a returna acesti bani iar eu am ramas cu acest card de credit descoperit.
Multumesc anticipat tututor care imi vor raspunde!
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2012
Makaveli99, utilizator
Cel mai recent răspuns: andrada_sb , utilizator 12:15, 9 Martie 2012
Daca nu va prezentati, executorul va consemna in actele din dosarul de executare silita refuzul dvs de a da curs somatiei
Procedura de comunicare a actelor emise de executor ,prevede obligatia executorului a face dovada la dosarul de executare a comunicarii actelor actiunilor dispuse in dosar
Executoruyl ,in limitele de competenta poate desfasura demersuri la domiciliul debitorului pentru a constata si consemna situatia existentei de bunuri care eventual pot face obiectul executari silite
De regula executorul poate dispune masuri impotriva bunurilor care eventual pot acoperi debitul pentru care s-a dispus masura recuperarii prin executare silita
Sa inteleg ca daca ma duc la el si declar ca am pe numele meu o canapea de 9 ani si 50% din actiunile unui SRL falimentar (nu e in faliment dar are toate conturile blocate si nu exist activitate), executorul nu se va mai deplasa la domiciliu?
Si ramane intrebarea, daca vine la domiciliu, are dreptul sa intre fara acordul proprietarilor? (stiam ca proprietatea este garantata de Constitutie). Sa zicem ca intra in casa, ceilalti care locuiesc aici pot ramane fara bunurile pe care le poseda? Daca executorul hotaraste sa ia tv-ul si laptop-ul prietenei? Ea ce poate sa faca, actele sunt la mamai ei care nu este in tara, poate sa depuna plangere la politie pentru furt? Mi se pare ca aici e o problema in legislatie. Prietena mea e suparata ca poate ramane fara bunurile ei, la fel si sora-mea care are un calculator cumparat la sh de la o prietena? Spuneti-mi cum sa procedez ca sa nu ramana ele fara bunuri?
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2012
Makaveli99, utilizator
Vad ca nu se incumeta nimeni sa-mi spuna ce si cum sa fac. Intre timp am contactat un prieten avocat care mi-a spus ca sa nu declar nimic, societatea comerciala este o persoana juridica care nu are legatura ce am semnat eu in calitate de persoana fizica si oricum aceasta este pe minus de 2 ani de zile.
Daca aveti alte idei sau pareri va astept.
Nu este cazul sa va alarmati atat de tare. In primul rand executorul judecatoresc va proceda la urmarirea bunurilor dumneavoastra, pentru ca vorbim de o obligatie personala de care raspundeti dumneavoasta, nu prietena, nu mama, nu tatal. Daca se prezinta la usa dumneavoastra trebuie obligatoriu sa aiba o incheiere de incuviintare a executarii silite, emisa de judecatorie. Patrunderea executorului in locuinta nu reprezinta o violare de domiciliu intrucat acesta pune in executare o hotarare judecatoreasca.
In general, este de diligenta executorului sa afle ce bunuri mobile sau imobile aveti in proprietate, sens in care se fac adrese la primarie, la ITM..etc. Neprezentara la sediu pentru declaratie nu atrage o sanctiune anume ci se va constata prin procesul verbal al executorului.
Trebuie sa stiti de asemenea, ca in viitor, daca va veti angaja, sau veti dobandi bunuri pe numele dumneavoastra.....si acestea vor putea forma obiectul executarii silite, pana la stingerea creantei.
Va sfatuiesc de asemenea, in situatia in care executorul vine la dumneavoastra si face o inventariere a bunurilor mobile aflate in locuinta (de ex: tv, masina de spalat, canapea...etc) sa nu semnati procesul verbal pe care acesta din urma il va incheia. Aceste bunuri nu sunt ale dumneavoastra(asa cum am inteles din ceea ce ati scris mai sus), nu aveti chitantele din care sa reiasa ca dumneavoastra le-ati cumparat asadar, nu aveti de ce sa semnati un proces verbal unde executorul prezuma ca aceste lucruri sunt ale dumneavoastra, fara a face insa dovada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita kamy_dani kamy_dani as dori sa stiu daca se poate face o executare silita la 2 instante diferite (vezi toată discuția)
Executare silita Adyna79 Adyna79 Buna seara ! Am primit un fel de somatie de forma: \"In conformitate cu dispozitiile art. 373 ind. 1 si 373 ind. 2 cod proc. civila, prin prezenta vi se ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a se conforma art. 387, al. (1) cod proc. civ.? ctm ctm Intr-un proces civil - contestatie la executare silita, a unui titlu executoriu neemis de o instanta judecatoreasca - cine are obligatia de a emite ... (vezi toată discuția)