stimate domn...acestea sunt practici frecvente la ce putin 3 societati de asigurare, urmarind sistemul dac tine, bine,i-am fraierit pe prosti...Dvs in prima etapa ar fi bine ca in paralel sa faceti o sesizare la CSA(de care uni nu se mai sperie), si o alta la politie, pentru frauda(asta o sai mai sperie putin)!dac nici asa nu se va rezolva...va ramane actiunea in justitie, ba chiar puteti sa le faceti o convocare la conciliere directa in baza art 720' c.pr.civ. pentru a observa ca intentiile dvs sun clare!..
In cazul in care ati primit in scris ca nu va vor despagubi, hotararea lor fiind clara, va ramane calea 2, cea de a recupera paguba in instanta. Pasii de urmat sunt urmatorii:
1. Invitatia la conciliere;
2.Actiunea in instanta, unde se vor depune toate actele de care dispuneti, veti solicita instantei sa oblige asiguratorul sa depuna copia dosarului de dauna, veti cere admiterea efectuarii unei expertize tehnice auto in cadrul procesului, unde expertul sa stabileasca dinamica producerii accidentului si suma ce ar trebui sa o plateasca asiguratorul;
3. Sumele ce se cer in instanta sunr urmatoarele: contravaloarea reparatiei masinii sau valoarea de despagubire pe antecalcul; dobanda legala si penalizarile pe 0,1% intarziere plata, cheltuieli de judecata ( taxa de timbru, onorarii expert si avocat);
4. Daca urmati pasii prezentati si asiguratorul nu are probe ca accidentul s-a produs la "mica intelegere" a celor doi cond. auto implicati , atunci aveti sanse sa castigati.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri!
Nu am primit in scris ca nu ma vor despagubi. Nu am fost instiintat cu nimic de-a lungul intregului act in sine, nici telefonic nici scris nici email. Acum imi ajung la urechi pretentiile lor.
In 2-3 ore o sa il contactez telefonic pe inspectorul ce mi-a adus la cunostinta faptul ca este un caz de inversare a vinovatiilor. Ar mai fi de precizat un lucru. Ieri l-am contactat pe inspectorul care a deschis dosarul si care mi-a facut constatarea la inceput, iar acesta a ramas surprins cand i-am spus ca un alt inspector(n.r. cel care m-a acuzat de frauda), coleg de-al lui, a declarat ca este o suspiciune cu accidentul. "Nu inteleg de unde si pana unde s-a ajuns la asta." argumenteaza el.
Ei au ridicat ideea aceasta cu suspiciune de frauda imediat ce au primit devizul de plata a serviceului. Dar 21 de zile nu au comentat nimic, masina mea fiind inspectata de 2 inspectori diferiti, o data la constatarea primara si o data la reconstatarea ceruta de service. Amndoi inspectorii si-au dat OK-ul pe baza pieselor.
Eu in momentul acesta le pot cere in mod expres eliberarea acceptului de plata pentru a-mi fi predata masina din service si incheierea dosarului? Ca sa stiu cu ce sa incep cand voi vorbi cu el.
In mod normal, in urma eliberarii devizului de reparatii de catre service, asiguatorul trebuia sa isi dea acceptul inainte sa ca masina sa intre in reparatii...acum ar fi fost doar o formalitate.Incercati sa le solicitati in scris un raspuns cu privire la vinovatul accidentului.In caz ca nu veti ajunge la niciun consens, va trebui sa actionati in instanta asiguratorul.
Masina mea in momentul acesta este din nou in locul ei de parcare in care s-a stiut dintotdeauna.
Lucrurile au luat o turnura fantastica in momentul in care am precizat de faptul ca inspectorul de daune mi-a adus acuze nefondate, si ca mi-a atacat integritatea, in masura in care ma acuza de lucruri pe care nu le-a probat in prealabil. In 15 minute serviceul a primit acceptul de plata. Iar acceptul de plata a fost expediat in timpul discutiei telefonice cu inspectorul. Acesta mi-a spus sa raman pe fir pentru ca se rezolva imediat cazul. Insa m-a intrebat in repetate randuri despre ce acuze este vorba. Practic incerca sa nege cumva, sau sa se derogheze de la responsabilitati, faptul ca m-a acuzat nejustificat in afara termenului impus de CSA, 5-10 zile de la avizul daunei. Eu insa nu i-am raspuns la niciuna din solicitari si ceream in mod expres sa mi se aduca la cunostinta statusul dosarului. S-a dat batut la fel de usor cum m-a acuzat ca eu am fraudat accidentul prin inscenarea lui.
Ei sunt niste maini de catifea in manusi de otel. Trebuie doar sa ii strangi mana mai tare ca sa vezi cat de usor se indoaie.
Deci recomand celor care sunt acuzati de frauda, cand accidentul s-a produs real, sa nu renunte nici macar o secunda si sa nu se gandeasca sa dea inapoi. Cu atat mai putin sa achite in avans dauna si apoi sa ceara despagubirile. Vor recunoaste astfel singuri ca sunt devina si dau indirect dreptate acuzelor asiguratorului.
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri!