avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Probleme cu polita RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Probleme cu polita RCA

Problema mea este urmatoarea: in luna decembrie a anului trecut am avut un accident usor (nu a fost vina mea); am mers impreuna cu soferul vinovat la asigurator (politia nu a fost implicata), s-a deschis dosarul, am mers la un service autorizat s-au facut poze masinii si a ramas ca voi fi anuntata prin telefon cand pot baga masina in service pt reparatii. Au trecut 3 saptamani si pt ca nu am primit telefonul de la service am sunat eu sa intreb ce se intampla. Mi-au spus ca dosarul a fost respins si ca eu sunt acuzata de frauda din pricina unui "bandou" care spun ei ca nu a cazut din cauza accidentului. Intrebarea mea este ce trebuie facut in continuare, cum trebuie procedat si daca mie mi-se poate intampla ceva? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 07:56, 28 Ianuarie 2010
Problema expusa este extrem de simplist redata.In acest caz se intocmeste un document de constatare amiabila, semnat/recunoscut si de vinovat si de pagubit.
Inspectorul de daune al asiguratorului, intocmeste actul de constatare avarii , in care trece atat piesele de inlocuit cat si reparatiile/manopera necesara, iar cu ajutorul service-ului si piesele avariate care apar cu ocazia demontarii in vederea reparatiei.In aceasta faza, inspectorul trebuie sa puna in discutie toate aspectele cu caracter de suspiciune privind avariile care nu au legatura cu evenimentul.
In niciun caz pagubitul nu poate fi acuzat de frauda, cel mult inspectorul care se dovedeste ca a incercat sa fraudeze firma de asigurari.Daca exista suspiciuni, piesele/avariile care nu corespund ca efect al dinamicii accidentului, acestea se elimina din devizul de reparatii inca din faza initiala, cu instiintarea pagubitului.
Solicitati in scris asiguratorului, un raspuns motivat privind respingerea dosarului, pe baza caruia puteti actiona in judecata pe acesta.Cereti sprijinul unui avocat priceput in asemenea cazuri.
Daca accidentul s-a produs acum un an, banuiesc ca deja ati primit, oficial, o adresa de respingere a dosarului de dauna deschis. Daca nu ati primit acea adresa, nu e bine, intrucat legea spune ca asiguratorul are obligatia sa finalizeze investigatiile proprii in termen de trei luni de la avizarea daunei si sa dea un raspuns motivat asupra deciziei luate.
o simpla afirmatie, data peste umar, ca e frauda, nu are prea mult succes in instanta, intrucat, in astfel de cazuri, trebuie sa se efectueze o expertiza tehnica la care ambele parti sa isi poata exprima punctul de vedere, trebuie sa se ia declaratii de la toate persoanele implicate, etc.
In concluzie, trebuie vazut ce s-a intrumentat acolo, ce ati declarat dvs. si celalalt sofer, etc.
In cazul in care nu aveti nici un dubiu asupra adevarului pe care l-ati declarat, urmatorul pas e invitatia la conciliere si actionarea in judecata, unde il veti introduce si pe cond. auto vinovat in calitater de intervenient fortat ( e o obligatie stabilita de legea 136/1995).
In cazul in care asiguratorul a intuit bine ca accidentul nu s-a intamplat asa cum ati povestit si declaratiile ambilor soferi sunt neadevarate, ar fi bine sa va vedeti de treaba si sa nu mai incercati sa va rezolvati problemele cu care va confruntati pe aceaste cai.:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar rca suspect de frauda. cum este posibil asa ceva? Daniel1990 Daniel1990 Buna ziua. De la jumatatea lunii trecute ma confrunt cu un accident auto. Practic automobilul meu a fost accidentat intr-o parcare, mai precis un alt ... (vezi toată discuția)
Constatarea amiabila nu este de ajuns pentru recuperarea prejudiciului?! Inter2001 Inter2001 In urma unui accident minor am intocmit o constatare amiabila cu cel care mi a avariat masina. Ulterior acesta nu s a mai prezentat la sediul asigurari pentru ... (vezi toată discuția)
Accident masina cu o singura parte avariata. maristrak maristrak Pentru a evita o coiziune frontala, sotul meu a tras de volan si a iesit in decor avariind masina. Celalalt sofer si-a recunoscut vina, ca a trecut pe ... (vezi toată discuția)