avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenire la locul de munca din concediu ingrijire ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenire la locul de munca din concediu ingrijire copil pina 2 ani

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez in urmaotarea situatie:
Dupa implinirea copilului a 2 ani m-am prezentat la locul de munca pentru a-mi relua activitatea. Mi s-a comunicat de catre RU ca inca nu s- a decis daca sa ma primeasca sau nu, sa vin in 2-3 zile.M-am dus apoi si mi-a dat sa fac fisa medicala pentru reluarea activitatii(pe care am platit-o din banii mei si care in prezent este la mine.).
Dupa ce am facut fisa si m-am prezentat cu fisa , mi-au zis sa revin in citeva zile....
Acum am primt acasa o instiintare din partea firmei ca sunt chemata pentru cercetare disciplinara , pentru absente nemotivate.
Nu stiu cum sa procedez, vor sa-mi desfaca cim disciplinar.
Va rog invatati-ma ce pot sa fac in situatia data.
De fiecare data cand am fost la firma am cerut un document din partea lor ca m-am prezentat dar nu mi-au dat....
Nu am facut instiintare scrisa ca revin la serviciu...
Multumesc de ajutor....
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:32, 13 Martie 2012
Tocmai, cererea dvs. pentru reluarea activitatii era obligatoriu de a o depune la registratura unitatii. Altfel a-ti acumulat absente nemotivate, fiindca va-ti bazat pe vorbe ...
In apararea dvs puteti invoca in fata comisiei aspectele pe care ni le-ati prezentat si noua .. daca se va decide concedierea disciplinara a dvs , puteti sa contestati in termen de 30 de zile aceasta decizie la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul...
dar ma pot prezenta insotita de avocat la cercetarea disciplinara?
Strict d.p.d.v. al Codului Muncii, NU.
"Art. 251. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nicio măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este. "
Mi se pare totusi ca lupta este inegala.
Angajatorul are o comisie,cu jurist, resurse umane ci cine o mai fi ...(persoane care vor sustine cauza lor) si eu singura, pentru ca nu sunt inscrisa la nici un sindicat, reprezentantul salariatilor este tot o persoana numita de angajator....si nici un coleg nu va vrea sa depuna marturie ca eu m-am prezentat de citeva ori la firma, asa cum am explicat mai sus.
De fiecare data cand m-am dus am cerut de la Resurse sa-mi dea ceva prin care sa dovedesc ca m-am prezentat dar nu mi-au dat.Exista doar inregistrarea la poarta pe camera de luat vederi ca am intrat in incinta firma, dar si acele imagini pot fi sterse.....
Nu pot sa cred ca in cazul de fata trebuie sa fiu singura in fata acestei situatii......., ca angajatorul intrerupe suspendarea cim-ului meu fara ca eu sa stiu, fara sa-mi mi se dea o decizie.....
Si erau suparati angajorii ca noul cod al muncii este favorabil salariatului.....

Alte discuții în legătură

Absente comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara , Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim MariaRamona MariaRamona Daca o persoana absenteaza mai mult de 3 zile consecutive, pot sa dispun desfacerea contractului de munca fara realizarea unei cercetari disciplinare? (vezi toată discuția)
Absente nemotivate Roxy1908 Roxy1908 Buna ziua, Am urmatoarea problema: am un salariat care trebuia sa se prezinte la serviciu la tura in data de 16.07.2015(mentionez ca salariatii lucreaza in ... (vezi toată discuția)